Hoppa till huvudinnehåll

Centern fick motvilliga SDP att luckra upp resedirektiv – Annika Saarikko: Man måste göra allt man kan göra

SDP hade hellre hållit kvar striktare resedirektiv, men Centern fick sin vilja igenom, säger Centerns ordförande, forsknings- och kulturminister Annika Saarikko i Yles program Morgonettan.

De nya resedirektiven som presenterades i går betyder att allt fler nationaliteter, bland andra svenskar, kan besöka Finland utan gränskontroller och karantänspåbud.

Tidningen Helsingin Sanomat kunde senare under kvällen avslöja att SDP inte ville lätta på restriktionerna, men gick med på Centerns visioner om uppluckringar för att undvika bråk mellan partierna och rädda regeringen.

Centerns nyvalda ordförande, minister Annika Saarikko fick frågan om hon och Centern lägger ekonomin framom människors hälsa i Morgonettan på Yle.

– Vi måste titta på helheten när vi fattar beslut. Till helheten hör människors hälsa, ekonomi och att människor klarar sig.

Näringsminister Mika Lintilä (C) har tidigare poängterat vikten av att öppna upp samhället och tillåta resor för att rädda turismen, näringslivet och flygbolaget Finnair.

Saarikko medgav ändå att man inte kan rädda turismen i Finland enbart genom dessa uppluckringar, men enligt henne måste man göra allt man kan i den här situationen.

Borde regeringsprogrammet skrivas om?

Statsminister Marin och övriga SDP sa tidigare i veckan att de är redo att skriva om regeringsprogrammet vid behov, medan Centern och de övriga regeringspartierna säger nej.

Varför förs diskussioner om ändringar i regeringsprogrammet? Jo, coronapandemin har bidragit till att vissa mål som finns i regeringsprogrammet kanske inte är möjliga att uppnå. Det gäller bland annat ekonomin och sysselsättningen.

Saarikko tror ändå på regeringsprogrammet och ser inte en uppdatering av programmet som nödvändigt.

Något som är helt säkert är att de ekonomiska utsikterna, som ligger som grund för regeringsprogrammet, inte kommer att hålla på grund av coronapandemin.

Saarikko säger att man i stället för att skriva om regeringsprogrammet kan ta den försvagade ekonomin i beaktande i regeringens budgetförhandlingar.

Statsminister Sanna Marin (SDP) under de politiska journalisternas frågestund den 8 september 2020.
Statsminister Marins åsikter skiljer sig från Centerns. Statsminister Sanna Marin (SDP) under de politiska journalisternas frågestund den 8 september 2020. Bild: Lehtikuva Sanna Marin,Regeringen Marin

Regeringsprogrammet innehåller flera punkter som ännu inte behandlats, bland annat ett förslag om förlängd läroplikt.

Saarikko tror fortfarande på en förlängd läroplikt och säger att regeringen kommer att besluta om alla punkter som inte behandlats och förverkliga dem.

Läs också