Hoppa till huvudinnehåll

Coronafallen fortsätter att öka i Indien – närmare 100 000 nya fall under det senaste dygnet

En indisk kvinna testas för coronaviruset.
Cirka en miljon indier testas för coronaviruset varje dag. Fallen fortsätter att öka. En indisk kvinna testas för coronaviruset. Bild: AFP / Lehtikuva Indien,coronavirus,Coronatestning,coronatest

Indien har under det senaste dygnet bekräftat 97 570 nya fall av covid-19, vilket är världsrekord för antal fall på ett dygn. Smittspridningen i landet beskrivs som snabbast i världen.

Det är andra dagen i rad som Indien rapporterar rekordmånga nya fall av covid-19. Under fredagen rapporterades det om närmare 96 000 nya fall.

Indien har härmed över 4,6 miljoner bekräftade fall av viruset, vilket är andra mest i världen. Landet kommer efter USA som har bekräftat mer än 6,4 miljoner fall.

Även om USA har fler fall beskrivs smittspridningen i Indien just nu som "snabbare än någon annanstans i världen". Hälsomyndigheter i landet har bekräftat fall såväl i stora städer som på landsbygden.

Över 77 400 indier har dött i covid-19 hittills, cirka 1 200 av dem under det senaste dygnet.

Många har återhämtat sig

Experter beskriver coronatestningen i Indien som "restriktiv och begränsad" och befarar att betydligt fler än 4,6 miljoner indier har smittats av viruset.

För tillfället testas över en miljon indier om dagen, men andelen test per dag i förhållande till befolkningsmängden är relativt liten.

Social- och hälsovårdsministeriet i landet har ändå några positiva nyheter om coronaläget i landet – mer än tre fjärdedelar av de som smittats av viruset har återhämtat sig.

En indier testas för coronaviruset.
Pandemin har drabbat både landsbygden och städer. En indier testas för coronaviruset. Bild: AFP / Lehtikuva Indien,coronavirus,Coronatestning,coronatest

Delstaten Maharashtra, där bland annat Bombay ligger, har drabbats allra hårdast av viruset med mer än en miljon fall och 28 000 döda.

Läget förvärras också i Delhi där man under det senaste dygnet bekräftat rekordmånga nya fall, över 4 300.

Ekonomin har drabbats hårt

Pandemin har slagit hårt mot Indiens ekonomi efter att man stängde ner samhället i mars.

Under årets andra kvartal dök ekonomin med närmare 24 procent, vilket är den djupaste svackan bland världens största ekonomier.

Fallen har ökat i landet i och med att man öppnat upp samhället.

För drygt en månad sedan hade Indien 2 miljoner bekräftade fall av covid-19. Enligt experter kommer landet att passera 5 miljoner bekräftade fall inom de kommande dagarna.

Över 28 miljoner människor har hittills bekräftats smittade av coronaviruset världen över. Viruset har krävt över 913 000 liv enligt Johns Hopkins-universitetet.

Källor: AFP, Reuters