Hoppa till huvudinnehåll

Folkvalda SFP-toppar i Helsingfors försvarar Henriksson

Anna Maja Henriksson i blå kavaj och storblommiga byxor. Hon går upp för en trappa.
Anna Maja Henriksson i blå kavaj och storblommiga byxor. Hon går upp för en trappa. Bild: Antti Haanpää / Yle Regeringen Marin,statsrådet,COVID-19,resande,begränsningar,Anna-Maja Henriksson,Justitieminister

I en artikel i Hufvudstadsbladet kritiserar en rad SFP-aktivister partiets ordförande Anna-Maja Henriksson för att inte i en tillräcklig utsträckning beakta partiets behov i huvudstadsregionen. Ledande politiker i Helsingfors avvisar ändå kritiken och menar att samarbetet fungerar bra i viktiga frågor.

SFP:s gruppordförande i Helsingfors, Björn Månsson, säger att han inte "riktigt förstår kritiken" och tycker inte den är riktad till “rätt adress”.

Istället krävs det enligt honom en diskussion i hela partiet för att komma åt problemet att partiet tappat väljare i huvudstadsregionen.

I senaste riksdagsval förlorade SFP över 4000 röster i Helsingfors. Därtill förlorade partiet också ett mandat i Nylands valkrets, ett svidande nederlag som många tillskriver faktumet att tidigare partiordförande Carl Haglund inte ställde upp i valet efter att ha fattat beslutet att ge sig in i näringslivet.

Månsson säger att utmaningarna för partiet är mångfacetterade.

- Det handlar om konkurrenssituationen, om ideologisk framtoning och kandidatuppställning. Kritiken att vi inte syns tillräckligt i Helsingfors måste vi ju också här ta till oss. Det är även vi här som ska se till att vi syns, säger Månsson.

En man med glasögon och grått hår tittar in i kameran. Han står på en gräsmatta och bakom honom syns bilar och träd.
Björn Månsson leder partiets fullmäktigegrupp i Helsingfors En man med glasögon och grått hår tittar in i kameran. Han står på en gräsmatta och bakom honom syns bilar och träd. Bild: Yle/Sebastian Backman Björn Månsson,Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt

Vissa kritiker hävdar också att SFP inte lyckas profilera sig i en regering med rödgrön majoritet. Månsson menar ändå att partiet i regeringen står för en borgerlig linje.

- De som hävdar att regeringen är för vänster, borde beakta att pandemin gjort att det inte funnits något alternativ till att låna pengar för att hålla igång samhället och hjälpa de svagaste.

Månsson, som sitter i HUS styrelse, säger också att partiet nu måste jobba för att säkra att Helsingfors och Nyland inte drar en nitlott i den tilltänkta social- och hälsovårdsreformen. Enligt Månsson kan den leda till att regionen kan förlora 400 miljoner euro på årsbasis.

Rantala och Biaudet också lojala

Marcus Rantala som är SFP:s medlem i stadsstyrelsen i Helsingfors skriver heller inte under kritiken av Henriksson.

- Nej det gör jag inte. Som medlem av stadsstyrelsen har jag haft ett mycket nära samarbete med Anna-Maja, till exempel när det gäller vårdreformen och det är inte en slump att Helsingfors får specialstatus, hävdar Rantala.

SFP-politikern Marcus Rantala.
Marcus Rantala representerar SFP i stadsstyrelsen. SFP-politikern Marcus Rantala. Bild: Yle/ Eero Poskela Marcus Rantala,Svenska folkpartiet i Finland,valkampanjer,SFP

Han tillägger också att SFP inte kvitterat den “katastrofala” finansieringsmodell som nu är på utlåtanderunda och att det är för att SFP i Helsingfors haft mycket nära samarbete med partiets ministergrupp.

Kritik mot partiledningen tycker Rantala, som i flera år jobbat som en central medarbetare för partiets ministrar, alltid förekommer i någon mån.

Orsaken till att det gått mindre bra i val för Helsingfors anser Rantala handla bland annat om att stadsfrågor överlag inte syns tillräckligt i debatten.

Även riksdagsledamot Eva Biaudet försvarade Henriksson på Facebook, där hon skrev att kritiken härstammar från “en handfull herrar”.

SFP samlas till partidag i slutet av september och där förväntas Anna-Maja Henriksson återväljas till partiordförande.