Hoppa till huvudinnehåll

Kolumn: Äntligen Premier League? Fotbollen är insmord i handsprit och isen knakar under fötterna – ändå finns det mycket att längta efter

Sadio Mane firar mål i Liverpool.
Sadio Manes Liverpool ska försvara sin Premier League-titel. Sadio Mane firar mål i Liverpool. Bild: All Over Press Sadio Mané,Liverpool FC

Ingen är på plats, hela världen tittar på. Frågorna är många när Premier League startar. Är du inte smittad av fotbollsfebern?

En evighet sedan. Eller närmare bestämt 363 dagar sedan.

Teemu Pukki skickade upp Norwich till sjunde himlen med ett mål och en skrällseger mot titelfavoriten Manchester City. Carrow Road gungade, Pukki showade, Premier League kändes hela vägen till Finland.

Det känns som svunna tider – och det är också länge sedan det partyt tog slut. Norwich degraderades, förhoppningarna sprack och alla gick hem.

När världens bästa fotbollsliga ska starta på nytt stannar alla hemma. Sju veckor efter den förra säsongsavslutningen i England håller pandemin fortfarande Premier League i ett stadigt grepp.

Förra säsongen, försäsongen och den här säsongsstarten smälter ihop i ett enda töcken. Sikten är dålig och det finns ingen karta.

Vart är vi på väg?

På kort sikt blir premiärveckorna ett tillbaka till skolbänken-test, ett tidigt förhör där klubbarna som har läst läxan ordentligt får en första fördel. På lång sikt är den här säsongen ett tvätta händerna och hålla disciplinen-prov.

Virusfall i flera lag

De senaste veckorna har blivit en provkarta för hur världsfotbollen har ett nytt problem att handskas med. Champions League-finalisten Paris Saint-Germain och deras franska ligakonkurrent Olympique Marseille har försvagade trupper på grund av positiva coronatest.

I England har det rapporterats om att smittan har påträffats i flera klubbar under försäsongen – åtminstone i Chelsea, Tottenham och Wolverhampton.

De senaste veckorna har blivit en provkarta för hur världsfotbollen har ett nytt problem att handskas med

I samband med den franska landslagssamlingen gav Man United-mittfältaren Paul Pogba ett positivt test och under den engelska samlingen bröt Uniteds Mason Greenwood och Citys Phil Foden mot coronaprotokollet och släppte in utomstående på spelarhotellet.

Coronaviruset är en bomb som ligger och tickar i fotbollsfaunan. Var briserar den nästa gång? Kommer den att lamslå en hel liga eller ett lag?

Kanske promenerar fotbollsfamiljen genom det här minfältet utan större blessyrer (hoppas), kanske smäller det när som helst.

Det gick bra under den komprimerade sommarsäsongen. Hur går det när Premier League försöker återvända till någon form av vardag?

Titelduell i 38 delar?

Isen knakar under fötterna, men fotbollens näringskedja behöver sina säsonger. Sporten är insmord i handsprit, men matcherna måste spelas för att kulorna ska rulla in på kontot.

Ingen publik är det rådande beskedet i Premier League. Senare i höst är det kanske möjligt att fylla en del av läktarna, men det är ett ofrånkomligt faktum att den här säsongen kommer att spelas utan de stora åskådarmassorna.

Samtidigt ska det ändå spelas fotboll. En engelsk klubblagssäsong har sällan startat med fler utomstående frågetecken, men de finns också på planerna.

Liverpool mot Manchester City – en titelduell i 38 delar? Liverpool har inte rört ett vinnande lag och står stadigt som titelhållare. Man City vann i Cas i somras och fortsätter sin satsning.

Kevin De Bruyne årets spelare i Premier League.
Kevin De Bruyne är en nyckelspelare för Manchester City. Kevin De Bruyne årets spelare i Premier League. Kevin De Bruyne,Manchester City FC,Premier League

Kan Manchester United utveckla sitt sommarprojekt? Bruno Fernandes betydde mer än någon kunde tro och helt plötsligt kändes United relevant igen.

Vad får värvningsglada Chelsea till stånd? Thiago Silva, Kai Havertz, Timo Werner … där är bara tre av Chelseas profilköp. ”Blues” har varit aktivast av alla på marknaden, men ändå lyder frågan: Håller defensiven?

När var en nykomling lika spännande? Marcelo Bielsa är loco, men klassiska Leeds spelar en Jürgen Klopp-inspirerad pressfotboll och drar blickarna till sig.

Och hur mycket mer skiktad blir tabellen? Coronapandemin har delat upp fotbollen ännu tydligare, de stora är ännu större och resten är i trångmål. En stor del av klubbarna utanför Premier League-värmen är i problem, och fajten för överlevnaden har knappast varit viktigare.

De fotbollsmässiga frågorna är konkreta, smittofrågorna har inga svar. Och till slut lär vi väl ändå sitta och svära åt hur bedrövligt VAR är.

Äntligen Premier League?

Första omgången i Premier League

  • Lördag: Fulham–Arsenal (14.30), Crystal Palace–Southampton (17.00), Liverpool–Leeds (19.30), West Ham–Newcastle (22.00).
  • Söndag: West Bromwich–Leicester (16.00), Tottenham–Everton (18.30).
  • Måndag: Sheffield United–Wolverhampton (20.00), Brighton–Chelsea (22.15).

Manchester City, Manchester United, Aston Villa och Burnley inleder säsongen nästa helg.

Läs också