Hoppa till huvudinnehåll

Uutissuomalainen: Majoriteten av de finländska EU-parlamentarikerna är för nya sanktioner mot Belarus och Ryssland

EU:s flagga till vänster, Finlands flagga till höger.
De flesta av de finländska EU-parlamentarikerna vill se nya sanktioner mot både Belarus och Ryssland. EU:s flagga till vänster, Finlands flagga till höger. Bild: Silja Viitala / Yle Europeiska unionen,Yle,Finland,Europeiska flaggan,flagga,flaggor,flaggning,Flaggdagar i Finland,flag day in Finland,Itsenäisyyspäivä (album) ,Europadagen,Finlands självständighetsdag,självständighet,Europa,Unionsmedborgarskapet,midsommar,mors dag,sommar,vår,2020,Finlands flagga

13 av de 14 finländska EU-parlamentarikerna är för nya EU-sanktioner eller att dra åt befintliga sådana mot Belarus,rapporterar tidningsgruppen Uutissuomalainen. En majoritet är också för sanktioner mot Ryssland.

Endast Nils Torvalds (SFP) anser att nya sanktioner inte är det rätta tillvägagångssättet i fallet Belarus. Han tvivlar på att sanktioner är det effektivaste sättet och tror att den belarusiska ekonomin är mer beroende av Ryssland än av EU.

Frågan bottnar i det senaste presidentvalet i Belarus som beskrivits som riggat. För Rysslands del handlar det om förgiftningen av den ryska oppositionsledaren Aleksej Navalnyj.

Nästan alla parlamentariker är för nya sanktioner mot Ryssland om man finner en koppling mellan förgiftningen och den ryska administrationen. Silvia Modig (VF) lät bli att svara på frågan beträffande Ryssland.