Hoppa till huvudinnehåll

Abiturienter i Korsholm tar studentskrivningarna med ro: ”Vi måste acceptera att läget är som det är”

Tre unga kvinnor sitter på en bänk framför en skolbyggnad.
Cassandra Snygg, Emmie Sjödahl och Ellen Sabel är abiturienter från Korsholms gymnasium. Tre unga kvinnor sitter på en bänk framför en skolbyggnad. Bild: Jakob Lillas / Yle Korsholms gymnasium,Korsholm,Smedsby, Korsholm,ellen sabel

På måndag inleds höstens studentskrivningar. Yle Österbotten har träffat tre abiturienter från Korsholms gymnasium för att höra deras tankar inför skrivningarna.

Vi träffar abiturienterna Cassandra Snygg, Emmie Sjödahl och Ellen Sabel utanför Korsholms gymnasium i Smedsby. Sedan ett par veckor tillbaka har de studerat på distans för att minimera risken att insjukna före skrivningarna.

Alla tre tycker att förberedelserna har gått bra trots den ovanliga situationen.

– Det är klart att det är jobbigare när man bara är hemma. Det blir svårare att koncentrera sig när man först har kurser på distans och sedan ska läsa på studentskrivningarna, säger Sabel.

– Men man märker att lärarna gör sitt yttersta och försöker hjälpa och stöda oss, säger Snygg.

Det blir svårare att koncentrera sig när man först har kurser på distans och sedan ska läsa på studentskrivningarna― Ellen Sabel

Trion berättar att abiturienterna bland annat har fått möjlighet att komma till skolan för att öva på gamla studentprov efter att de yngre årskurserna har gått hem.

Extra fokus på säkerhet

Snygg och Sabel skriver två studentprov i höst och fyra på våren. Sjödahl har redan fem prov bakom sig och skriver två i höst och ett på våren.

På grund av coronaläget är det i år extra fokus på säkerheten, både för dem som skriver och för dem som övervakar studentproven. Några speciella åtgärder för att hållas friska har de tre abiturienterna inte vidtagit.

– Vi kommer ju inte till skolan av just den orsaken, men annars tänker jag att man får hoppas på det bästa, säger Sjödahl.

– Man kanske borde tänka på det lite mer, säger Sabel.

Vit skolbyggnad av tegel.
De senaste veckorna har abiturienterna studerat på distans för att minska risken för att bli sjuka. Vit skolbyggnad av tegel. Bild: Jakob Lillas / Yle Korsholm,Smedsby, Korsholm,Korsholms gymnasium

De berättar att de försöker hålla avstånd och tvätta händerna noggrannare än vanligt. De tror att de flesta andra också tänker i liknande banor.

– Det finns kanske de som siktar lite högre, så de tror jag att tar det lite mer seriöst, säger Sjödahl.

Enligt Studentexamensnämndens anvisningar ska en studerande som uppvisar symptom som kan tyda på en coronainfektion söka sig till provtagning. I väntan på resultatet uppmanas man att stanna hemma och undvika närkontakt. Studerande med bekräftad coronasmitta ska hålla sig isolerade och kan inte delta i studentproven.

Svårare att fokusera hemma

Trion har lite delade åsikter om ifall coronasituationen har orsakat någon extra stress inför studentskrivningarna.

– Inte skulle jag nu säga det, säger Sabel.

– Man är inte förberedd på samma sätt som om man skulle vara i skolan och ha vanliga lektioner. Det är svårare att fokusera hemma, säger Snygg.

Normalt skulle man skriva studentprovet fast man spyr tre gånger i timmen, men nu får man inte ens komma hit om man har lite hosta― Emmie Sjödahl

Sjödahl säger att rädslan för att bli sjuk är en sak som kan orsaka stress.

– Normalt skulle man skriva studentprovet fast man spyr tre gånger i timmen, men nu får man inte ens komma hit om man har lite hosta.

Alla tre är dock överens om att lärarna har hanterat situationen på bästa sätt. Förutom möjligheten att öva på gamla prov uppskattar de att lärarna spelar in sina lektioner så att man kan följa med dem hemifrån.

– Inte tycker kanske lärarna heller att det är så roligt att undervisa på distans, men vi måste bara acceptera att läget är som det är, säger Sjödahl.

Tre unga kvinnor sitter på en bänk. I förgrunden
Abiturienterna är nöjda med hur lärarna har hanterat situationen. Tre unga kvinnor sitter på en bänk. I förgrunden Bild: Jakob Lillas / Yle Korsholm,Smedsby, Korsholm,Korsholms gymnasium,ellen sabel

Försöker att inte stressa

Trots omständigheterna – eller möjligen tack vare omständigheterna – verkar de tre abiturienterna rätt avslappnade inför studentskrivningarna.

– Det får lov att gå som det går nu när förhållandena är sådana här, säger Snygg.

Det får lov att gå som det går nu när förhållandena är sådana här― Cassandra Snygg

Sjödahl tar heller ingen stress i och med att hon har sina obligatoriska studentprov avklarade. Ifall resultatet inte blir det önskade finns alltid möjligheten att skriva om provet på våren.

– Jag försöker att ta det som det kommer och inte stressa upp mig för mycket, säger Sabel.

Vad de ska göra efter gymnasiet är fortfarande öppet. Alla tre har planer på att börja studera, men exakt vad är ingen av dem ännu säker på.

– Jag har funderat lite på läkarlinjen i Umeå, men vi får se, säger Snygg.