Hoppa till huvudinnehåll

Dags för ryska lokalval – ett prov för maktpartiet Enade Ryssland

En kvinna i Ryssland förhandsröstar i lokalvalen 2020.
Förhandsröstningen i de ryska lokalvalen har pågått de senaste två dagarna. I dag är den egentliga valdagen. En kvinna i Ryssland förhandsröstar i lokalvalen 2020. Bild: All Over Press Ryssland,val,Valurna,förhandsröstning,röstning

Det är lokalval i tiotals ryska regioner i dag för att välja både guvernörer och lokala parlament. Det finns närmare 160 000 kandidater att välja och vraka mellan.

Lokalvalen tar plats bara några veckor efter att oppositionsledaren Aleksej Navalnyj förgiftades. Hans stab menar att det är president Vladimir Putin som står bakom det här, men det är fortfarande oklart hur förgiftningen gått till.

Dagens val blir ett prov för partiet Enade Ryssland som dominerar de lokala parlamenten. Navalnyj uppmanade anhängare att rösta taktiskt och mot Enade Ryssland före han blev sjuk.

Enade Ryssland har i tidigare val lyckats vinna galant i och med att oppositionen röstat på olika kandidater. Den här gången hoppas Navalnyjs stab att anhängare röstar på den kandidat i regionen som har största chansen att vinna över maktpartiets kandidat.

Kritik mot Enade Ryssland – men Navalnyjs frånvaro kan inverka

Ryssar har under de senaste två dagarna kunnat förhandsrösta, men valdagen väntas locka betydligt fler väljare till valurnorna. Det finns 56 000 röstningsställen att välja mellan.

Drygt en tredjedel av ryssarna, det vill säga 35 miljoner människor, kan rösta i dagens val som ordnas i 41 av 85 regioner.

Förenade Ryssland, dit president Putin hör, har fått kritik under den senaste tiden bland annat på grund av regeringens hantering av coronapandemin. Många är också frustrerade över lönesänkningar som pågått under de senaste åren.

Ryssar förhandsröstar i de lokalval 2020.
Coronapandemin kan påverka röstandet. Ryssar förhandsröstar i de lokalval 2020. Bild: All Over Press Ryssland,val,Valurna,förhandsröstning,röstning

Enligt experter kan Navalnyjs frånvaro, i och med att han fortfarande får vård i Berlin, leda till att hans kampanj och röstningstaktik misslyckas. Samtidigt kan förgiftningen ha fått många som tidigare inte stöttat Navalnyj att ändra sig.

Experter tror att Förenade Ryssland kommer upprätthålla sin maktposition, kanske med hjälp av valfusk.

Källor: AFP, Reuters