Hoppa till huvudinnehåll

Helgen dyster för unga bilförare – polisen bekymrad för unga fartdårar

Polisbil
Tre allvarliga olyckor i helgen Polisbil Bild: Yle/Philip Stenkula polisbil,Åbo

Den här helgen har tre allvarliga olyckor med unga bilförare inträffat. På lördagen rapporterade Svenska Yle om två trafikolyckor, en i Satakunta och en i Egentliga Finland, med 17-åriga förare vid ratten. Natten mot söndagen körde en 17-åring mot ett träd i Runsala i Åbo, och i Lappland stoppade polisen unga fartdårar.

I samtliga fall var 17-åringar, som beviljats körkort med dispens, inblandade.

Nattens olycka i Åbo ledde till att två personer fördes till sjukhus med lindriga skador. Föraren misstänks för att ha kört narkotikapåverkad.

Polisen i Sydvästra Finland berättade om nattens incidens på twitter.

218 km/h i Lappland - polisen bekymrad

I Lappland har unga förare gjort sig skyldiga till stora överhastigheter under veckoslutet. I Torneå har minst fyra personer fått tillfälligt körförbud. Tre av dem misstänks för grovt äventyrande av trafiken.

En av dem var en 17-åring som haft körtkort bara i en månad. Också de övriga var rätt nyblivna körkortsinnehavare. Polisen hade uppmätt hastigheter på 218 kilometer per timme på en sträcka där högsta tillåtna hastighet var 120 km/h.

Lapplandspolisen säger sig vara bekymrad över de ungas inställning till trafiksäkerheten och påminner att man med sitt eget agerande äventyrar också medtrafikanternas säkerhet.

Allvarligt skadade i går

I gårdagens olyckor ådrog sig de inblandade allvarliga skador. Den ena olyckan - en frontalkrock - inträffade natten till lördagen i Lavia i Björneborg. Nio personer mellan 16 och 18 år fördes till sjukhus. Av dem ådrog sig två allvarliga skador.

I Vemo i Egentliga Finland körde en bil tidigt på lördag morgon med hög hastighet av vägen och törnade mot ett trädbestånd. Den 17-åriga föraren skadades allvarligt i avkörningen.

Artikeln uppdaterades klockan 12.45 med uppgifter från Lappland