Hoppa till huvudinnehåll

SU:s ordförande säker på att få de ungas stöd: "Vi är liberaler som lyssnar på fakta och forskning"

Frida Sigfrids
Frida Sigfrids omvaldes till SU:s ordförande. Frida Sigfrids Bild: Belén Weckström / Yle Svensk Ungdom,frida sigfrids

Frida Sigfrids omvaldes utan motkandidater till SU-ordförande på söndagen. Nu börjar jobbet med att hitta tillräckligt många liberala ungdomar för att fylla kommunalvalslistorna.

- Det går bra. Det finns ett stort intresse bland ungdomarna att göra kommunalpolitik. De vill vara med, säger Sigfrids.

Finns det intresse att göra SU:s kommunalpolitik?

- Absolut, för vi erbjuder ett liberalt alternativ som lyssnar på fakta och forskning. Det är det som många unga värderar och därför väljer de SU.

Men när man ser vilka de största ungdomspartierna är, de som får flest röster, så är det de Gröna och Sannfinländarna ...

- De må vara störst, men ser vi till vilka som växer mest räknat till medlemsantalet så är SU bland toppen. Vi har fått nästan trettio procent fler medlemmar de senaste fyra åren.

Vissa tolkar det att Sannfinländarna och de Gröna ändå är de största som att vi går mot en mer polariserad politik där det är viktigt vilket "gäng" man tillhör.

- Det har jag inte märkt av. Men det är ganska lätt att med en snabb blick se vad Sannfinländarna eller de Gröna pratar om. Så om man inte läser in sig så mycket kanske man väljer någon av dem.

Vi har fått nästan trettio procent fler medlemmar de senaste fyra åren― Frida Sigfrids om SU:s medlemsantal

Henriksson har betryggande stöd inom ungdomsorganisationen

Du är en av dem som försvarar Anna-Maja Henriksson mot dem som kritiserar henne för att inte bry sig om huvudstadspolitiken tillräckligt. Varför det?

- Jag är ju själv från södern och tycker att våra regionfrågor är jätteviktiga. Jag tycker Anna-Maja Henriksson har gjort bra ifrån sig här. Hon har fått en massa stöd för hon är en bra partiledare.

Nästan alla försvarar partiledaren, är den här kritiken helt irrelevant?

- Säkert finns det saker som stämmer i kritiken och om de känner att de inte blir hörda så är det ett problem som vi måste ta tag i. Men lösningen är inte att byta ut Anna-Maja.