Hoppa till huvudinnehåll

Få ut det godaste ur blomkålen – koka i skirat smör och servera med en smakintensiv Strömsöcurry

Blomkål på tallrik.
Blomkål på tallrik. Bild: Yle/Carina Ahlskog Strömsö,blomkål

Bästa sättet att koka blomkål är i 1 cm vatten med skirat smör under kort tid. Vattnet sköter om tillagningen medan smöret förstärker smaken. Blomkålen blir underbart god tillsammans med den smakintensiva Strömsöcurryn.

Ingredienser till 4 portioner:

  • 1 kg blomkål
  • 12 st små potatisar av fast sort
  • 1 purjolök
  • 4 dl kokosmjölk
  • 1,5 dl röda linser
  • 1 dl skalade blötlagda mungbönor
  • 1 knippe persilja
  • 3 kvistar hackad mynta
  • 1 citron
  • 1 dl skirat smör
  • 1 liter vatten
  • 3 tsk Strömsöcurry
  • salt
  • peppar

Gör så här:

  1. Blötlägg mungbönorna, gärna i 8 h.
  2. Skär blomkål i grova klyftor.
  3. Koka upp vatten, salt, hyvlat skal och saft av en halv citron, skirat smör och stjälkarna av persiljan i en stor kastrull.
  4. Lägg i blomkålen och låt sjuda under lock 4-5 minuter tills blomkålen är nästan mjuk. Lyft av kastrullen och låt den stå och vila under lock.
  5. Tärna potatis och skiva purjolök och låt dem svetta i lite olja tills de blir mjuka.
  6. Tillsätt Strömsöcurry, mungbönor, linser, kokosmjölk och 2 dl av blomkålens kokvatten.
  7. Låt sjuda under lock ca 10 minuter eller tills potatisen och mungbönorna är mjuka.
  8. Avsluta med finhackade örter, rivet skal och juice av en halv citron och smaka av med salt och peppar. Servera med blomkålen, Strömsöcurry och en bit tunnbröd