Hoppa till huvudinnehåll

Finlands Bank och Etla: Ansvaret för den ekonomiska tillväxten ligger hos konsumenterna

Människor går längs Alexandersgatan i Helsingfors.
Flanörer på en av Helsingfors shoppinggator, Alexandersgatan. Bildsättningsbild. Människor går längs Alexandersgatan i Helsingfors. Bild: Lehtikuva shopping,Helsingfors,Alexandersgatan

Två ekonomiska prognoser som publiceras i dag förutspår att Finland kravlar sig upp ur recessionen efter coronaepidemin snabbare än man har trott. Att komma tillbaka till det läge som rådde före epidemin tar ändå många år.

Finlands Bank räknar med att den finländska ekonomin går back 4,7 procent i år. I juni räknade man med en tillbakagång på sju procent.

Näringslivets forskningsinstitut Etla är på samma linje: ekonomin krymper med 4,5 procent i år (läs prognosen på finska här). I våras var uppskattningen en nedgång på åtta procent.

- Vi har ändå ingen anledning att fira. Finland går mot en svår höst och vinter, säger Markku Lehmus, prognoschef vid Etla i ett pressmeddelande.

Långsam återhämtning

Etla tror på en tillväxt på 3,2 procent nästa år, medan Finlands Bank är mer återhållsam och räknar med 2,7 procent. Utsikterna är svagare än vad de var i våras.

Bägge har samma analys: det är konsumenterna som ska stå för tillväxten nästa år. Den osäkerhet som coronaepidemin för med sig tär på industrins orderböcker och på företagens mod att investera.

Coronaepidemin ödelägger arbetsplatser

Även om den finländska ekonomin har tagit en mindre smäll än många andra länder har sysselsättningen minskat kraftigt.

Antalet sysselsatta i mars–juli var 60 000 färre än under motsvarande period i fjol, säger man på Finlands Bank.

En del arbetstillfällen försvinner för gott. Någon snabb ökning av sysselsättningen är inte i sikte, då den ekonomiska tillväxten är långsam och befolkningen i arbetsför ålder fortsätter att minska.

Enligt Finlands Bank kommer både antalet sysselsatta och sysselsättningsgraden att ligga betydligt under den nivå som rådde före pandemin.

Sysselsättningsgraden verkar stanna på 71 procent under 2022 förutspår centralbanken, medan Etla räknar med an sysselsättningsgrad på 72 procent.

Källor: STT, Finlands Bank, Etla

Läs också