Hoppa till huvudinnehåll

Ingå backar sitt beslut om att uppbära avgifter för barn i "självförvållad karantän"

Kuvassa pikkupoika keinuu.
Barn som inte ska gå till dagis eller skola på grund av karantän ska inte behöva betala avgifter även om familjen har rest till ett land med sämre smittoläge än Finland. Kuvassa pikkupoika keinuu. Bild: Silja Viitala / Yle COVID-19,coronavirus,Wuhan-coronavirus,coronavirusutbrottet i Finland 2020,2020,vår,koronaviruspandemi,barn (familjemedlemmar),barn (åldersgrupper),barnfamiljer,barnbarn,Barn och ungdom,lek (barnlek),familjer,moderskap,faderskap,barnskydd,socialt arbete,barnskyddslag,pojkar,skolmobbning,ensamhet,lekparker,swinging

Bildnings- och välfärdsnämnden i Ingå beslutade i slutet av augusti att föräldrar måste betala dagis- och eftisavgifter för barn som försätts i coronakarantän efter utlandsresa.

Ingå kommun har konsulterat Kommunförbundets jurist och det är inte lagligt att ha den här typen av undantag, slår hen fast.

I sitt tidigare beslut skulle föräldrarna slippa betala avgifter om verksamheten är stängd på grund av pandemin eller om barnet har försatts i karantän.

Men det här skulle inte gälla barn som kommer från länder med ett smittoläge där en karantän på 14 dagar förutsätts. De föräldrarna skulle fortsättningsvis vara tvungna att betala avgifter.

Kommunstyrelsen tog ändå upp ärendet till behandling måndagen den 14 september. Då ändrade kommunen sitt beslut och föräldrarna behöver inte betala avgifterna för morgonvård, eftis eller dagis om barnen försätts i coronakarantän trots att det här skulle bero på en utlandsresa.

Läs också