Hoppa till huvudinnehåll

Putins parti Enade Ryssland vann alla guvernörsval på söndagen - Navalnyjs kandidater invalda i Sibirien där han förgiftades

Maktpartiet Enade Ryssland säger sig ha fått en ny brakseger i söndagens lokala och regionala  val över hela Ryssland. Här deltar väljare i lokalvalet o Moskva.
Maktpartiet Enade Ryssland säger sig ha fått en ny brakseger i söndagens regionala val över hela Ryssland. Här deltar väljare i lokalvalet i Moskva. Maktpartiet Enade Ryssland säger sig ha fått en ny brakseger i söndagens lokala och regionala val över hela Ryssland. Här deltar väljare i lokalvalet o Moskva. Ryssland,val

Det styrande partiet Enade Ryssland vann alla 18 guvernörsval i söndagens lokala och regionala val. Oppositionen klagar över valfusk, men den hade ändå vissa framgångar i Sibirien där Aleksej Navalnyjs lokala kampanjchefer valdes in i stadsfullmäktige i Novosibirsk och Tomsk.

Rösträkningen framskrider över hela Ryssland där 40 miljoner väljare i över 20 regioner kunde delta i söndagens lokala och regionala val.

President Vladimir Putins maktparti Enade Ryssland säger sig ha fått en brakseger då det vann samtliga 18 guvernörsval och en majoritet i alla lokala parlament och stadsfullmäktige som stod på spel.

- Alla guvernörskandidater som Enade Ryssland ställde upp ser ut att få betryggande segrar, säger partisekreteraren Aleksej Turchak.

- Enade Ryssland får också utan undantag stabila majoriteter i alla regionala parlament, försäkrade talesmannen då rösträkningen ännu var på hälft.

Den oberoende valövervakningsorganisationen Golos, klagar över rätt omfattande valfusk över hela landet.

Golos säger sig ha observerat oegentligheter i vallokaler, bristande möjligheter att framföra officiella klagomål och misstankar om fusk i förhandsröstningen, som inleddes på fredag på grund av corona epidemin.

Möjligheten att förhandsrösta eller att rösta hemifrån gav upphov till misstankar om valfusk.
Möjligheten att förhandsrösta eller att rösta hemifrån gav upphov till misstankar om valfusk. Möjligheten att förhandsrösta eller att rösta hemifrån gav upphov till misstankar om valfusk. Ryssland,valfusk

"Rösta klokt"

Oppositionsledaren Aleksej Navalnyjs stiftelse uppmanade väljarna att "rösta klokt strategiskt" på kandidater som kunde slå Enade Rysslands kandidater.

Det verkar ha gagnat kandidater från Kommunistpartiet, det vänsterorienterade Rättvisa Ryssland och det nationalistiska Liberaldemokratiska partiet i en del valkretsar. De tre partierna är formellt i opposition, men de brukar oftast rösta med Enade Ryssland i de viktigaste frågorna.

Det verkar alltså som om resultaten för oppositionen var blygsamma även om Navalnyj och hans anhängare kan glädja sig åt att deras kandidater vann i de sibiriska städerna Novosibirsk och Tomsk.

Kseniya Fadejeva som leder Navalnyjs byrå i Tomsk, säger att hon och hennes kollega Sergej Boiko i Novosibirsk, valdes in i stadsfullmäktige. Det är anmärkningsvärt med tanke på att Navalnyj och hans anhängare sällan tillåts ställa upp i val.

Det var just i Tomsk som oppositionsledaren antagligen förgiftades förra månaden då han var på turné inför valet i Sibirien och därför är segern symboliskt viktig, säger Fadejeva.

- Alla förstår nog att det var en principfråga att vi vann i Tomsk, efter vad som hände här, skrev den 28-åriga oppositionskandidaten efter segern.

Den förre presidenten och premiärministern Dmitrij Medvedev som numera ledare Enade Ryssland var nöjd efter valet.
Den förre presidenten och premiärministern Dmitrij Medvedev som numera ledare Enade Ryssland var nöjd efter valet. Den förre presidenten och premiärministern Dmitrij Medvedev som numera ledare Enade Ryssland var nöjd efter valet. Bild: /All Over Press Dmitrij Medvedev

Laboratorier i Sverige och Frankrike bekräftade på måndagen att Navalnyj förgiftades av det ryska nervgiftet novitjok.

Ett tyskt militärlaboratorium uppgav förra månaden att Navalnyj förgiftades av novitjok och nu har två andra laboratorier alltså dragit samma slutsats.

Organisationen för förbud mot kemiska vapen OPCW, håller också på med provanalyser för att klargöra om han förgiftades.

EU och Atlantpakten Nato har krävt att Ryssland går med på att OPCW utför en oberoende utredning om Navalnyj och Rysslands roll i fallet.

Viktigt inför parlamentsvalet nästa år

Navalnyj har avslöjat omfattande korruption inom regeringen och Enade Ryssland, som han kallar för "skurkarnas och tjuvarnas parti."

Hans medarbetare tror att hans långvariga kampanj mot maktpartiet var den främsta orsaken till att Navalnyj förgiftades. Han vårdas nu på ett sjukhus i Berlin där han har vaknat ur koma och hans hälsotillstånd har förbättrats och stabiliserats.

Det här var det första landsomfattande valet sedan sommarens folkomröstning om en omskriven grundlag, som ger Vladimir Putin möjligheten att sitta kvar som president fram till år 2036.

Maktpartiet såg också lokal- och regionalvalet som en viktig mätare inför parlamentsvalet nästa år.

Källor: AFP, Reuters, BBC