Hoppa till huvudinnehåll

Camilla Söderström behöver inte längre köra runt groparna på Täktervägen: “Jag får superfin väg till jobbet”

Eva Svanbäck och Camilla Söderström på Täktervägen i Ingå.
Skylten bakom Eva Svanbäck och Camilla Söderström kan nu tas bort. Täktervägen har ny beläggning och är inte längre Svenskfinlands sämsta väg. Eva Svanbäck och Camilla Söderström på Täktervägen i Ingå. Bild: Marica Hildén / Yle Ingå,Västnyland,eva svanbäck camilla söderström

Eva Svanbäck och Camilla Söderström är glada Täkterbor. De kan äntligen köra på en nyasfalterad väg genom Täkter i Ingå. Arbetena blir färdiga en dag senare än planerat.

Den nya asfalten måste firas på något sätt, säger Eva Svanbäck och Camilla Söderström.

- Det behöver inte vara något stort, men kaffe och kaka och kanske litet skumpa, föreslår Camilla Söderström.

Täktervägen asfalteras. På en skylt står det att det sker mellan den 27.8 och 15.9 2020.
Vägarbetena på Täktervägen i Ingå blir egentligen klara den 16 september. Täktervägen asfalteras. På en skylt står det att det sker mellan den 27.8 och 15.9 2020. Bild: Marica Hildén / Yle Ingå,Västnyland,beläggningsarbete

Täkter byaråd har möte på söndag den 20 september och ordföranden Ilmari Viljanen säger att man ska diskutera hur den nya asfalten på Täktervägen ska firas.

Det är nämligen så att Täktervägen inte längre är den sämsta vägen i Svenskfinland.

Västnylänningarna såg till att Täktervägen utsågs till Svenskfinlands sämsta väg för två år sedan i en enkät som sammanställdes av Svenska Yle.

Täktervägen med ny asfalt.
En bit av Täktervägen där asfalten förnyats. Täktervägen med ny asfalt. Bild: Marica Hildén / Yle Ingå,Västnyland,beläggningsarbete

En bil kö rpå den gamla asfalten på Täktervägen i Ingå.
Och så här såg det ut måndagen den 14 september där man ännu inte asfalterat. En bil kö rpå den gamla asfalten på Täktervägen i Ingå. Bild: Marica Hildén / Yle Ingå,Västnyland,täktervägen gammal asfalt

År 2018 inleddes en namninsamling som kommunpolitikern Henrik Wickström (SFP) överlämnade till Nylands närings-, trafik- och miljöcentral och i februari 2020 kom budet: Täktervägen hör till en av de vägar som ska asfalteras.

Beläggningsarbetet inleddes den 27 augusti och skulle vara färdigt tisdagen den 15 september, men asfalteringen pågår ännu på onsdag.

Sedan finslipas arbetet med vägmarkeringar och påfyllning av kanter. Det här tar högst två veckor, uppger Nylands närings-, trafik- och miljöcentral.

Ny asfalt på Täktervägen, med asfaltmaskiner på vägen.
Så här såg det ut längs Täktervägen vecka 37. Ny asfalt på Täktervägen, med asfaltmaskiner på vägen. Bild: Maria Wasström / Yle Ingå,Västnyland,beläggningsarbete
En skylt som visar att man ska stanna och vänta på väg som  asfalteras.
Och en vecka senare på samma ställe, måndagen den 14 september, gäller det att vänta om trafikljuset lyser rött. En skylt som visar att man ska stanna och vänta på väg som asfalteras. Bild: Marica Hildén / Yle Ingå,Västnyland,beläggningsarbete

Camilla Söderström har bott 15 år i Täkter och kört nästan 13 år längs Täktervägen till jobbet i Lojo.

Hon beskriver den gamla asfalten som usel och förskräcklig. Hon har ändå valt att köra den vägen och inte ta en omväg eftersom det blir kortare väg till jobbet.

- Jag har försökt köra förbi groparna, men den sista tiden har det inte varit möjligt eftersom det finns gropar överallt.

Eva Svanbäck har för det mesta undvikit att köra på Täktervägen och valt en annan väg, om hon till exempel ska åka till Ingå kyrkby.

Nu ser hon fram emot att använda Täktervägen.

- Det är en rolig väg som många cyklister använder. Jag kommer säkert att cykla mera här, för det finns fina rundor att välja mellan.

Camilla Söderström konstaterar att då dottern var i den åldern att det var dags att lära sig cykla så fick de göra det någon annanstans än på Täktervägen.

En tung maskin som plattar till asfalt.
Det kommer att räcka ungefär två veckor att finslipa vägmarkeringarna och kanterna på Täktervägen. En tung maskin som plattar till asfalt. Bild: Maria Wasström / Yle Ingå,Västnyland,beläggningsarbete

I fjol asfalterades också Virkbyvägen och Ingåvägen som leder från Täkter till Virkby. Camilla Söderström kör på den vägen till jobbet i Lojo och säger att även det vägavsnittet var i dåligt skick med djupa spår i asfalten.

- Jag får superfin väg till jobbet nu.