Hoppa till huvudinnehåll

"Exceptionellt svåra frågor på bordet", säger Marin om budgetmanglingen

Sanna Marin talar i en usträckt mikrofon, Matti Vanhanen står bredvid.
Statsminister Sanna Marin och finansminister Matti Vanhanen säger att de fokuserar på några stora frågor idag, då enbart regeringspartiernas ordförande, den så kallade kvintetten och Vanhanen förhandlar. Sanna Marin talar i en usträckt mikrofon, Matti Vanhanen står bredvid. Bild: Lehtikuva Sanna Marin,Matti Vanhanen,Ständerhuset

Budgetmanglingen är extra utmanande i år, på grund av det svåra ekonomiska läget. Enligt Yle Uutisets uppgifter kommer tredje sektorns föreningar att kompenseras nästan fullt ut och sysselsättningsåtgärderna ska behandlas i en trepartsarbetsgrupp med snabb tidtabell.

Det är enbart den så kallade kvintetten, alltså de fem regeringspartiernas ordförande och finansminister Matti Vanhanen som för förhandlingar nu. Den här kärntruppen har suttit i förhandlingsbordet till klockan 23 på måndag kväll.

- Vi har exceptionellt svåra frågor på bordet och vi kommer sannolikt att hitta lösningar, sa Marin när hon anlände till Ständerhuset på tisdag morgon.

Marin säger att hela regeringen kanske kommer att bjudas in till förhandlingar senare i dag.

Sysselsättningsfrågan ska ännu behandlas av facket och arbetsgivarna, men nu får det inte sölas

De senaste uppgifterna som har sipprat ut från förhandlingarna handlar om sysselsättningen, som är en av de största tvistefrågorna. Nu kommer arbetsmarknadsorganisationerna att involveras. Om de inte kommer fram till beslut inom en nära framtid kommer regeringen att igen ta över med en snabb tidtabell, enligt Yle Uutisets källor.

Till de åtgärder som kommer att diskuteras i arbetsgruppen hör att slopa den så kallade pensionsslussen.

Pensionsslussen handlar om att äldre arbetslösa kan få inkomstrelaterad ersättning fram till pensionen. Kritiken mot systemet går ut på att det hindrar en del arbetslösa från att söka jobb.

Det har också talats om specifika krav på ett visst antal jobb en arbetslös är tvungen att söka för att få fortsatt inkomstbunden arbetslöshetsersättning.

Föreningarna lär få full kompensation för Veikkaus-pengarna

En annan uppgift som har kommit till Yles kännedom är finansieringen av föreningarna inom tredje sektorn. Det handlar om en stor mängd föreningar som gör arbete inom välfärd-, idrotts- och ungdomsarbete, samt service för krigsveteranerna.

De skulle bli utan en stor del av sin finansiering efter att spelbolaget Veikkaus intäkter har minskat radikalt. Spelautomaterna stängdes i samband med coronaåtgärderna - ett beslut som Veikkaus hade planerat att ta redan länge, för att motverka spelmissbruk.

Enligt uppgifter till Yle kommer föreningarna att kompenseras fullt ut, eller nästan fullt ut nästa år. Pengarna tas från lotteriskatten och mera låntagning.

Vanhanen: Det handlar om stora politiska beslut

Finansminister Matti Vanhanen anser å sin sida att förhandlingarna inte nödvändigtvis är svårare än normalt, men föredragningslistan är längre.

- Det här är en mycket längre lista än normalt. Vi måste gå igenom stora politiska helheter för nästa år, sa Vanhanen.

Vanhanen nämnde sysselsättningsåtgärderna, de pengar som Finland kan ansöka om från EU:s återhämtningsfond och kommunerna ekonomi.

Vanhanen kommenterade de ekonomiska prognoserna för den ekonomiska tillväxten i världen nästa år. Vissa prognoser har talat om en tillväxt på till och med fem procent.

- Prognoserna pekar alla åt ungefär samma håll. De utgår från att vi får coronavirusutbrottet under kontroll. En del förutspår en ganska ordentlig tillväxt, men frågan är om vi hänger med i den. Men vi ska tro att bara vaccinet kommer så kommer det att gå bra, sa Vanhanen.

I går meddelade statsbolaget Neste att bolaget stänger raffinaderiet i Nådendal och planerar att säga upp 470 personer.

Vanhanen fick en fråga från den samlade journalistkåren, om huruvida beslutet kan ses som en politisk signal till regeringen om försämrad konkurrenskraft.

- I alla företag föregås varje nedläggning av väldigt långa överväganden, det är mycket långa processer. Jag orkar inte tro att statsbolaget Neste skulle tänka att det här är en signal till regeringen.

Artikeln uppdaterades kl. 15.15 med nyheterna om sysselsättningsåtgärderna som ska behandlas i en arbetsgrupp och kompensationen för Veikkaus-pengarna. Artikeln uppdaterades ytterligare klockan 21.46 efter att regeringen berättat om att man nått resultat i förhandlingarna. Du kan läsa mer om resultatet i en ny artikel här.