Hoppa till huvudinnehåll

Fem personer greps misstänkta för branden som förstörde flyktinglägret Moria på grekiska Lesbos

Tusentals flyktingar och migranter har slagit läger vid en landsväg på Lesbos, i stället för att flytta in i ett nytt, tillfälligt läger.
Tusentals flyktingar och migranter har slagit läger vid en landsväg på Lesbos, i stället för att flytta in i ett nytt, tillfälligt läger. Tusentals flyktingar och migranter har slagit läger vid en landsväg på Lesbos, i stället för att flytta in i ett nytt, tillfälligt läger. Bild: imago images/ANE Edition/ All Over Press Moria,Grekland

Polisen i Grekland har gripit fem personer misstänkta för att ha anlagt branden som förra veckan förstörde flyktinglägret Moria på ön Lesbos. Polisen säger att man ännu söker en sjätte misstänkt. Polisen vill inte avslöja de misstänktas identiteter eller nationaliteter i det här skedet.

Polisen har tidigare antytt att branden anlades medvetet av migranter som motsatte sig trånga levnadsförhållanden och som förvärrades av strikta coronaregler.

Över 12 000 flyktingar, främst från Afghanistan, Afrika och Syrien, blev utan tak över huvudet och Grekland vill placera dem i ett nytt, tillfälligt läger på Lesbos.

Tusentals flyktingar vägrar i alla fall att flytta på sig och kräver att få åka till fastlandet i stället. Endast ett tusental flyktingar har flyttat in i det nya lägret i Kara Tepe på Lesbos, som nu har plats för 5 000 personer.

Moria flyktingläger efter bränderna 9.9.2020.
Flyktinglägret Moria totalförstördes i en brand som polisen tror var anlagd. Moria flyktingläger efter bränderna 9.9.2020. Bild: AFP / Lehtikuva Grekland,Moria

Flyktingar som saknar tält, toaletter och möjligheter att tvätta sig, köar utanför lägret för att få mat och vatten, men många av dem vägrar att komma in, enligt myndigheterna.

Det förklaras av att många levde under odrägliga förhållanden i det gamla, överbefolkade lägret Moria och de vill inte bo under samma omständigheter igen.

- Vi har informerat dem om att de måste komma in i lägret, men de vägrar. De vill bara lämna ön, säger en anonym polis till AFP.

Vädjar om EU-hjälp

Tyskland beslöt tidigare i dag att ta emot ytterligare 1 500 flyktingar från Grekland, utöver de 150 minderåriga som man tidigare har lovat att ta in. Tills vidare har endast ett par hundra minderåriga tillåtits att lämna från Lesbos för att ta sig till EU-länder som tog dem in.

- Ingen kommer att få lämna Lesbos utan att först ha registrerat sig i det nya lägret, säger ministern Michalis Chrisohoidis.

Flyktingar och migranter från det nedbrunna Moria-lägret demonstrerade på fredagen mot planerna på ett nytt läger. Nej till tält, Lesbos och Grekland, står det på ett av plakaten.
Tusentals asylsökande kräver att få lämna Lesbos. Flyktingar och migranter från det nedbrunna Moria-lägret demonstrerade på fredagen mot planerna på ett nytt läger. Nej till tält, Lesbos och Grekland, står det på ett av plakaten. Bild: AFP / Lehtikuva Lesbos,migranter,flyktingar,Grekland

Den konservativa premiärministern Kyriakos Mitsotakis sa i lördags att man kommer att bygga ett nytt läger för att ersätta Moria, oavsett vad som händer.

Grekland har klagat över att det inte klarar av att bygga ett nytt läger på egen hand och vädjar till EU om hjälp med både bygget och administrationen av lägret. Det ingår i Mitsotakis plan på en ny flyktingpolitik som han vill finansiera delvis med EU-stöd.

- Vi har redan inlett bygget och det är där som Greklands och EU:s flaggor bör vaja. Vi måste dela på ansvaret både vad gäller bygget och hur lägret opereras, sade Mitsotakis. Han riktade budskapet särskilt till Europeiska rådets ordförande Charles Michel, som kommer på besök på tisdag kväll.

Hotar med polisen

Migrationsministern Notis Mitarachi hotar att flytta asylsökanden med våld om inget annat hjälper. Polisen har redan drabbat samman flera gånger med migranter som har slagit läger vid en landsväg nära det nya lägret.

- Om vi inte kan flytta dem med hjälp av diskussioner och pamfletter så måste vi använda polisen. Det är deras skyldighet att flytt in i lägret, säger Mitarachi.

Enligt migrationsministern tar det minst sex månader innan man har ersatt Moria med ett nytt, modernare läger. Han medgav också att flyktingarna måste tillbringa vintern i tält på Lesbos.

Det finns omkring 30 000 flyktingar och migranter på de grekiska öarna, där man planerar att bygga sammanlagt fen nya läger.

EU väntas för sin del lägga fram en ny migrationsplan för unionen senare den här månaden. Planen innebär sannolikt strängare gränskontroller och förnyade försök att omplacera asylsökande som har fått uppehållstillstånd.

Källor: AFP, Reuters