Hoppa till huvudinnehåll

IOK: OS i Tokyo blir av 2021 – varken coronapandemin eller pengar är ett hinder

Olympiska ringarna
Beslut om karantän och andra åtgärder tas i slutet av året. Olympiska ringarna Bild: Franck Robichon / EPA Sommar-OS i Tokyo 2020

Coronapendemi, eller inte. Tokyo-OS blir kanske en enklare tillställning, men enligt IOK:s viceordförande John Coates är spelen inte i fara. Coates talade på 20-årsjubiléet av OS i Sydney 2000.

Australiern Coates som sitter med i organisationskommittén betonade att OS i Tokyo blir av och att beslut om vilka åtgärder som måste tas för att spelen ska kunna genomföras tryggt, tas i slutet av året.

– Det handlar om storleken på ceremonierna, hur mycket publik som kan få närvara och om det krävs karantän när man väl anländer till Japan, preciserade Coates.

Pengar är heller inget hinder. Enligt Coates kommer man att ge OS alla resurser som behövs.

Simstjärnan inte lika entusiastisk

Den japanska regeringen och IOK, fattade ett historiskt beslut i mars om att flytta fram OS i Tokyo med ett år på grund av coronapandemin.

Flera gånger har tveksamma röster höjts om OS alls kommer att kunna ordnas, om man inte lyckas få fram ett vaccin. Simmaren och femfaldiga OS-mästaren Ian Thorpe är inte lika entusiastisk som landsmannen och IOK-viceordföranden John Coates.

– Människors hälsa är det viktigaste. Om vi inte har något vaccin mot covid-19, så kanske OS inte blir av, konstaterade Thorpe.

Källor: Reuters, IOK:s webbplats, SVT:s webbplats.