Hoppa till huvudinnehåll

Långdansen kring silorna går sakta men säkert vidare – 400 skrev på för park istället för höghus

Tre människor, en kvinna och två män, står framför silorna i Vasa.
Anders Boucht, Birgitta Lång och Aimo Nyberg skulle helst se en park där betongsilorna står idag. 400 andra Vasabor undertecknade deras invånarinitiativ. Tre människor, en kvinna och två män, står framför silorna i Vasa. Bild: Yle/Ulrika Stagnäs-Lund Vasa,silor,invånarinitiativ,vasa silor

Drygt 400 Vasabor har undertecknat det invånarinitiativ som efterlyst en park istället för höghus där betongsilorna står idag. Nu har initiativet överlämnats till staden.

Betongsilorna intill Academill får rivas, det klarnade i vintras då Högsta förvaltningsdomstolen förkastade besvär som inkommit mot att häva skyddsmärkningen.

Därmed gick den mångåriga dragkampen kring byggnaderna in i nästa fas - den fas där man på allvar kan börja planera för vad som ska finnas i deras ställe. Stadens plan: Ett höghus med både kontor och bostäder.

Birgitta Lång är en av de Vasabor som hellre skulle se att området blir en plats som alla Vasabor kan ha glädje av, belägen vid stranden som tomten är.

- I tiderna när silorna byggdes, på 50-talet, så fanns det ett väldigt stort folkligt motstånd mot dem. Då gick Museigatan ner till stranden och vid sidan fanns det en park som låg nedanom Österbottens museum. Vi vill att det ska återställas på det sättet, för det finns redan tillräckligt med höghus längs Strandgatan idag, säger Lång.

Inte så många som man hoppats skrev på

Bara drygt 400 invånare har undertecknat det initiativ som Birgitta Lång varit med om att starta. Hon medger att det är färre än vad man hoppats på.

För att frågan skulle tas upp till behandling hade två procent av invånarna behövt skriva på, nu stannade man på på under en procent.

Lång hoppas att man vid staden tar namnunderskrifterna i beaktande, trots att de inte är så många.

- Man kunde till exempel ha en park med gamla växter eller en motionspark. Det kunde bli en helhet med den flytande bastu och restaurang som har planerats vid stranden strax intill. Tänk att träna i parken och sedan gå i bastun ett stenkast därifrån.

Silorna som står intill Academill i Vasa sett från korsningen av Museigatan och Skolhusgatan.
Hörnet av Museigatan idag, med silorna nere vid stranden och Österbottens museum med fasad i ljusgult till höger. Silorna som står intill Academill i Vasa sett från korsningen av Museigatan och Skolhusgatan. Bild: Yle/Sofi Nordmyr silorna bredvid academill

Följande steg i långdansen är en överlåtelsetävling om tomten där betongsilorna står.

Den entreprenör som bjuder mest får bygga höghuset men är först och främst ansvarig för att ta ner silorna och stå för rivningskostnaderna. Samma aktör ska även organisera en arkitekttävling om hur byggnaden och tomten ska börja se ut.

  • THL: 459 nya coronafall

    153 av de nya fallen finns i Helsingfors.

    Institutet för hälsa och välfärd rapporterar i dag på måndagen om 459 nya coronafall. De flesta finns som vanligt i huvudstadsregionen.

  • Coronaviruset i Österbotten – 8.3

    I den här artikeln sammanfattar vi hur Österbotten påverkas.

    Situationen med coronaviruset förändras hela tiden och samhället anpassas till den. I den här artikeln sammanfattar vi hur Österbotten påverkas.

Läs också