Hoppa till huvudinnehåll

Polisen misstänker kulturrådet Veijo Baltzar för grov människohandel och flera sexualbrott - minderåriga bland offren

Veijo Baltzar
Arkivbild på Veijo Baltzar. Veijo Baltzar Bild: Toni Pitkänen/Yle Veijo Baltzar

Polisinrättningen i Helsingfors har blivit klar med en exceptionellt omfattande förundersökning i en människohandels- och sexualbrottshelhet, uppger polisen i ett pressmeddelande. Fallet gäller Veijo Baltzar, en 78-årig man som misstänks för bland annat grov människohandel, människohandel och sexualbrott.

Polisen har utrett det omfattande fallet i över ett års tid och förhört nästan 100 vittnen. Dessutom har drygt 50 personer hörts per telefon.

Mannen misstänks för flera brott där offren är sju kvinnor födda på 1980‒2000-talet.

En del målsägande har varit minderåriga när de misstänkta brotten begicks i Helsingfors, Esbo, Raseborg, Suonenjoki och Kuopio åren 2004-2019.

Brottsrubriceringarna är grov människohandel och människohandel, grov våldtäkt, grovt sexuellt utnyttjande av barn, sexuellt utnyttjande, våldtäkt, misshandel och olaga hot.

Flickorna och kvinnorna involverades i teaterverksamhet

Enligt polisen träffade mannen flickorna och de unga kvinnorna i Helsingfors och involverade dem sedan i sin teaterverksamhet.

Han ska ha lockat målsägandena att besöka honom och sedan bo hos honom. Han ska ha ägt flera bostäder på olika orter.

I bostäderna bodde bland annat två kvinnor, som misstänks för medhjälp till människohandel, samt ett varierande antal andra unga kvinnor.

– Enligt förundersökningen misstänker polisen att den brottsmisstänkte genom att utnyttja målsägandenas osäkra tillstånd och beroende ställning ‒ och även genom att utöva påtryckning mot åtminstone en del av målsägandena ‒ har involverat dem i sin verksamhet och inkvarterat dem i olika bostäder för att utsätta dem för sexuellt utnyttjande och/eller tvångsarbete i förhållanden som kränker människovärdet, uppger förundersökningsledaren, kriminalkommissarie Saara Asmundela i pressmeddelandet.

De målsägandena uppges har varit ekonomiskt och boendemässigt beroende av den brottsmisstänkte. En del av dem har också varit anställda av den brottsmisstänktes förening.

En rädslans kultur rådde i gemenskapen

Gemenskapens regler har gällt exempelvis målsägandenas klädsel och utseende, deras ätande, rörelsefrihet och kontakter med personer utanför gemenskapen. Polisen misstänker att målsägandena har isolerats från sina familjer och vänner och att de inte har fått ha kontakter med utomstående.

Det misstänks vidare att målsägandenas skolgång eller studier åtminstone delvis har begränsats.

Dessutom har den brottsmisstänkte utnyttjat sin ställning som en känd kulturperson.

Polisen misstänker också att målsägandena har utsatts för våld och att en så kallad rädslans kultur varit rådande i gemenskapen. Dessutom misstänker polisen att en del av målsägandena har blivit utsatta för sexualbrott.

Den brottsmisstänkte greps i sin bostad i Ekenäs den 19 november 2019. Samma dag gjordes husrannsakan på platsen. I samband med den beslagtogs en stor mängd föremål och material, bland annat olika slags handlingar samt bild- och videomaterial, som i förundersökningen använts som bevis.

Den brottsmisstänkte häktades av Helsingfors tingsrätt 21.11.2019 och är fortfarande häktad.

Polisen uppger att man informerar om resultaten av förundersökningen eftersom fallet är samhälleligt betydande och förundersökningen varit föremål för stor medieuppmärksamhet.

Fallet skickas nu till åklagaren för åtalsprövning. Åtal ska väckas senast 18.11.2020.