Hoppa till huvudinnehåll

Resultat i budgetmanglingen: Regeringen hittade lösningar i alla stora frågor – budgetunderskottet blir över 10 miljarder

Regeringen meddelar att alla fem regeringspartier har nått lösningar i de största frågorna i budgetmanglingen. Till dem hör åtgärder för att öka sysselsättningen och energiskatterna. Underskottet i statsbudgeten blir över 10 miljarder – det betyder att Finlands statsskuld ökar ytterligare.

Statsminister Sanna Marin (SDP), finansminister Matti Vanhanen (C) och ordförandena för regeringspartierna informerade i korthet om dagens resultat i budgetförhandlingarna på tisdag kväll. I morgon på onsdag är alla ministrar inbjudna till mer detaljerade budgetöverläggningar.

Efter det hålls en pressträff där hela innehållet i förslaget till nästa års statsbudget publiceras.

Budgetmanglingen koncentrerades i två dagar till förhandlingar inom den här kärntruppen, för att nå lösningar i de största frågorna.

– Vi har nått lösningar i stora frågor: kommunernas ekonomi, finansieringen av föreningarna, energiskatterna och sysselsättningen, för att nämna några, sa statsminister Sanna Marin.

– Jag går inte in på detaljer. Det var en arbetsam dag och den var lösningsfokuserad. Jag är mycket glad över att vi har fått lösningar i stora viktiga frågor, sa hon.

Det står klart att underskottet i nästa års statsbudget kommer att vara större än man tidigare har beräknat. Orsaken är enligt finansminister Matti Vanhanen att alla kostnader för coronakrisen skrivs in redan nu, så att regeringen inte ska behöva göra flera tilläggsbudgetar nästa år.

Till exempel kostnaderna för testningskapaciteten kommer att vara över en miljard euro. Allt som allt blir det ett underskott på 10,7 miljarder euro och Finland lyfter lån för den summan.

De gröna och Centern kom emot varandra i energiskattefrågan

Klimat- och energiskattefrågorna har som känt varit en svår tvistefråga för De gröna och Centern. Nu har man nått en kompromiss om den helheten.

– Vi har fått en kompromiss och det är viktigast. Vi har en helhet att utgå från i regeringsprogrammet. Förutom klimatmålen, så är det är viktigt att agera tidigt för att garantera den finländska konkurrenskraften, företagsamheten och arbetsplatser, sa Centerns ordförande Annika Saarikko.

– Jag delar den uppfattningen. Vi har sökt en gemensam syn och vi har hittat den, vi har kommit emot varandra. Vi har haft vissa riktlinjer och vi har fått konkreta lösningar. Förstås har pengar från EU:s stimulansprogram gett fler möjligheter. Förutom konkurrenskraften och sysselsättningen så kommer det att synas gröna element, sa De grönas ordförande Maria Ohisalo.

"Läget är under kontroll"

Också SFP:s ordförande Anna-Maja Henriksson var nöjd över resultatet.

– Läget är underkontroll. Det blir beslut och imorgon kommer det mera kött på benen, sa hon.

Vänsterförbundets ordförande Li Andersson beskrev läget i liknande ordalag.

– Det är ingen lätt situation som vi är i. Vi har stora och konkreta frågor men efter den här dagen har vi hittat en gemensam syn i alla de stora frågorna som har att göra med klimatpolitiken, sysselsättning och ekonomin.