Hoppa till huvudinnehåll

Sätt höstens äpplen på burk – gör en äppelchutney med lite styrka och god sötma

Äpplechutney i en glasburk i Strömsö köket
Äpplechutney i en glasburk i Strömsö köket Bild: Yle / Strömsö Strömsö,recept,äpple,chutney

En chutney med lite styrka och en god sötma. Det karamelliserade sockret ger chutneyn en nötaktig smak. Passar bra till många kötträtter.

Ingredienser:

  • 5 dl äppel i klyftor
  • 1 gul lök
  • 1 dl socker
  • 0,5 dl vinäger
  • 1 dl socker
  • chili
  • 1 dl vatten

Gör så här:

  1. Värm upp en stekpanna och karamellisera sockret i den. Var noga med att inte bränna sockret, det skall bara få en gyllenbrun färg.
  2. Sätt sedan i äppelklyftor, hackad lök, vinäger, chili, salt, peppar och vatten.
  3. Låt koka tills konsistensen blir trög, ca 15 minuter.
  4. Smaka av med salt och peppar. Låt kallna.
  5. Häll upp i fina burkar, förvara i kylskåp.