Hoppa till huvudinnehåll

Borgås begravningsplats för smådjur piffas upp och krematoriet står snart klart

Bild från en kyrkogård för djur. I fokus är en grav med en stenstaty aven sovande hund med vingar.
Här har en hund lagts till vila. Arkivbild från djurbegravningsplatsen i Helsingfors. Bild från en kyrkogård för djur. I fokus är en grav med en stenstaty aven sovande hund med vingar. Bild: Tiina Jutila / Yle sällskapsdjur,döden,Helsingfors centralpark,Britas,djurkyrkogård,Pet cemetery,Döden av husdjur

Begravningsplatsen för smådjur i Borgå ska snyggas upp. Samma företagare som snart öppnar ett smådjurskrematorium i staden har också tagit över begravningsplatsen.

Tidningen Uusimaa var först med nyheten.

Det är en vacker höstdag och företagaren Pirkko Rantanen har nyss blivit klar med gräsklippningen vid begravningsplatsen i Ånäs när hon svarar i telefon.

- Sedan början av juli har vi regelbundet varit här och ansat gräset. Mer har vi inte hunnit göra än, säger Rantanen.

Staden äger marken men hyr ut den. Tidigare var det en förening som tog hand om begravningsplatsen, men då medlemmarna blev äldre var det ingen som riktigt hade möjlighet att sköta om platsen.

- Jag kontaktade föreningen för att fråga om jag skulle kunna få hyra ett litet hörn av begravningsplatsen, så att vi skulle kunna erbjuda gravplatser åt krematoriets kunder. Jag fick höra att det inte riktigt är någon som tar hand om platsen, så jag tog över hyresavtalet med staden, berättar Rantanen.

Ordning på gravarna

Under hösten kommer det inte att ske några stora förändringar, men i vår eller sommar är det dags för markarbeten.

- Vi märker ut gravplatsernas gränser tydligare så blir det lättare att klippa gräset. Nu är gravarna lite huller om buller, säger hon.

Det ska också bli ordning på pappersarbetet. För tillfället finns det ingen förteckning över vem som hyr gravplats på området och gravarna är oklart numrerade.

Just nu försöker Rantanen och hennes kollega få kontakt med dem som har djur begravda på begravningsplatsen för att höra om de vill ha kvar sina gravplatser och för att göra upp nya avtal.

- Från och med början av nästa år kommer vi att börja ta en liten avgift för gravplatserna för att kunna hålla begravningsplatsen i skick, säger Rantanen.

Tidigare har gravplatserna kostat mellan 0 och 200 euro, beroende på vem man frågar, berättar Rantanen. Det här ska förenhetligas: I fortsättningen kostar det 50 euro per år att hyra en gravplats.

Krematoriet snart klart

Snart ska också smådjurskrematoriet på industriområdet i Stadshagen vara klart att öppna.

- Det blir antagligen i månadsskiftet oktober-november, säger Rantanen.

Rantanen började jobba med att få i gång sitt krematorium för två år sedan.

Först skulle det placeras i Boe, men när grannarna klagade över planerna så bestämde hon sig för att leta efter en annan plats i stället.

En byggnad.
Krematoriet kommer att finnas på i Stadshagen. Arkivbild. En byggnad. Bild: Yle/Hedvig Sandell industribyggnad,Snickarsvängen 2, borgå

Själva idén uppstod redan 2006 då Rantanen förde sin egen katt för att kremeras.

- Jag är själv sjukskötare och har alltid upplevt döden som vacker. Djur har alltid varit viktiga för mig, säger Rantanen.

Krematoriet ska ta emot hundar, katter och andra smådjur.

- Det kan vara till exempel undulater, säger Rantanen.

Rantanen berättar att hon bestämt sig för att skaffa en ugn av ett annat märke än vad hon tänkt sig från början, och att hon meddelat stadens miljöavdelning om ändringen.

Enligt Rantanen påverkar inte ugnsbytet miljölovet eftersom den nya ugnen uppfyller samma kriterier som den gamla.

Har du en fyrfota vän begravd på begravningsplatsen för smådjur i Borgå? Då ska du kontakta krematorieföretaget på telefonnumret 040 507 1180 (på finska) eller 040 734 0113 (på svenska).