Hoppa till huvudinnehåll

Föräldrar lättade över att stängningen av Hangöbyskolorna remitterades: "Arbetet fortsätter"

Mammor till barn i Hangöby skola
Mammorna Susanna Holmgård och Anna Price har engagerat sig starkt i bevarandet av de små skolorna i Hangöby. Mammor till barn i Hangöby skola Bild: Johanna Lindholm/Yle skolstängning,Hangö,Hangöby,föräldrar,Anna Price

Det blev varken ja eller nej till att stänga de små skolorna i Hangöby. Ärendet remitterades, men föräldrarna ser det ändå som en delseger och en grund för att komma med egna motförslag.

- Jag är bara jätteglad att det gick så här nu, att vi får den här extra tiden, säger Anna Price.

Anna Price och Susanna Holmgård har båda barn i Hangöby skola. De är också med i gruppen Pro Hangöby skola som kämpar för att byskolorna ska bevaras för framtida generationer.

I Hangöby skola går cirka 40 elever och i Hangonkylän koulu cirka 20 elever i årskurserna 1-3.

Vill vända utflyttningstrenden

- Vi måste ju försöka vända den här trenden som nu påstås ha pågått i 30 år, att folk flyttar bort. Genom att bevara skolorna kanske vi får folk att flytta hit, funderar Susanna Holmgård.

Lite besvikna var mammorna efter gårdagens fullmäktigemöte, eftersom de ansåg att majoriteten av beslutsfattarna inte riktigt hade satt sig in i den rapport, som de överräckt till staden.

Föräldrar
Susanna Holmgård och Anna Price pustar ut efter gårdagens fullmäktigemöte där Hangöbyskolornas framtid debatterades i en och en halv timme. Föräldrar Bild: Johanna Lindholm/Yle Hangö,skolstängning,Susanna Holmgård

Delseger ger respit

Skolstängningen har blivit en het politisk potatis sedan staden för ett år sedan presenterade förslaget att lägga ner de två småskolorna och flytta eleverna till Centralskolan respektive Keskuskoulu i centrum av Hangö.

Men remissbeslutet i Hangö stadsfullmäktige 15.9 och förslaget att utreda möjligheten till språkdusch och andra lösningar ger hopp och kraft att jobba vidare.

Det är också något av en delseger.

- Jag tänker att vi har en bra grund att stå på med det arbete vi gjort hittills. Nästa steg blir nu mötet om problemen med inomhusluften i Centralskolan och Keskuskoulu, som nu framkom i den nya rapporten, säger Susanna Holmgård.

Rapporten finns på stadens hemsidor.

Inomhusluften fällde stängningsförslaget?

Just rädslan för problem med inomhusluften i den större centrumskolan har utgjort ett argument för varför föräldrarna vill bevara byskolorna.

Det var också den färska uppdaterade rapporten som fick en del politiker att ändra ståndpunkt i frågan om skolstängningarna under tisdagens fullmäktigemöte.

- Ja, jag tror nog det var så. Jag tror att alla inte vetat om problemen och varit medvetna om rapporten. Men jag tycker alla ska läsa den och gå på mötet som ordnas om problemen, nu när det finns svart på vitt, och bilda sig en uppfattning. För inte kan man ju ha barnen i sjuka skolor, säger Anna Price.

Läs också tidningen Lärarens reportage från Hangöby skola.

Läs också