Hoppa till huvudinnehåll

Förbundspennan: Låt barnen röra på sig – man kommer ihåg det med glädje 40 år senare

två barn cyklar på grusväg
två barn cyklar på grusväg barn,Cykelhjälm,cyklar,grusvägar

Vi måste genom mångsidiga metoder minska stillasittande. Vi måste bevisa att rörelse i vardagen, belönas med en god hälsa livet ut och att grunden läggs redan i barndomen. Vi måste ha gårdar där barnen inspireras till rörelse och en aktiv vardag. Vi måste låta barnen ta ansvar så att de rör på sig.

Enligt forskningar krävs det 10 000 repetitioner av en rörelse för att den ska bli automatiserad. Tänk på det lilla spädbarnet som börjar med att träna på att lyfta huvudet. Hos spädbarnen går utvecklingen snabbt fram och det tar inte länge innan hen börjar rulla runt, åla, krypa och så småningom även gå.

Varje moment i rörelsekedjan kräver träning. Träning som det lilla barnet spontant utför varje dag.

Det finns ett mål med all rörelse. Begränsar vi det lilla barnets rörelseiver genom att ständigt lyfta upp hen eller låta hen sitta fastspänd i en bilstol längre tider, uteblir den spontana rörelseträningen.

All träning barnen får under det första levnadsåret är nödvändig för utvecklingen av fysik, motorik, kroppskontroll och -medvetenheten, grundkondition samt självförtroende. Vi kan inte ha ett samhälle där det finns ettåringar som saknar tillräcklig bålstabilitet för att orka sitta upprätta i en barnmatstol, eller barn som inte orkar gå mer än 200 meter för att de saknar en grundkondition. Vi måste reagera i tid!

Alla måste delta

Kultur- och undervisningsministeriet har inlett projektet “Småbarnspedagogiken i rörelse” med målet att alla barn inom småbarnspedagogiken ska få möjlighet att röra på sig minst två timmar under daghemsdagen.

Om det lyckas skulle det innebära att två tredjedelar av den rekommenderade fysiska aktiviteten skulle ske inom dagvården och en timme fysisk aktivitet kvarstår hemma tillsammans med familjen.

Främst görs det här genom fortbildning och inspiration för personal på daghem, men också genom upplysning till föräldrarna. Det här är ett arbete där alla måste delta.

Kroppen kommer ihåg

Vi behöver ett samhälle där den fysiska aktiviteten leds från flera olika håll och där alla deltar med sin kunskap. Till exempel finns det redan nu kommuner som satsat på cykelparker, friluftsplatser, vandringsleder och införskaffande av idrottsutrustning direkt till daghemmen.

Jag är uppvuxen på en gata med lekande livliga barn, en gata där man sprang ut och lekte med grannbarnen. När hösten kom och det blev mörka kvällar lekte vi “Kyrkoråtta” med lampor i skogen. Alla barnen längs gatan var med och det var väldigt roligt.

40 år senare minns jag med glädje allt det roliga vi hittade på. I dag är vi 40 år äldre, men ivern och upptäckarglädjen till rörelse finns kvar. Kroppen är otrolig, den minns rörelser vi gjorde som barn. Jag var ingen elitgymnast, men jag lärde mig göra kullerbyttor. De kan jag göra ännu i dag.

Hjälp till du också, och låt barnen röra på sig!

Eva-Lotta Backman
Motionschef, Finlands Svenska Idrott