Hoppa till huvudinnehåll

Japans långvarigaste premiärminister Shinzo Abe avgick - "högra handen" Yoshihide Suga tog över

Den 71 årige Yoshihide Suga är välkänd för japanerna eftersom han har varit regeringens talesman.
Den 71-årige Yoshihide Suga är välkänd för japanerna eftersom han har varit regeringens talesman. Den 71 årige Yoshihide Suga är välkänd för japanerna eftersom han har varit regeringens talesman. Yoshihide Suga,Japan

Japan fick på onsdagen en ny premiärminister då Shinzo Abe avgick av hälsoskäl. Abe efterträddes av hans "högra hand", den långvarige nära medarbetaren, regeringssekreteraren Yoshihide Suga. Grannar som Sydkorea och Kina hoppas att premiärministerbytet ger möjligheter till en kursändring för att förbättra ansträngda relationer.

Yoshihide Suga är välkänd bland japaner eftersom han har arbetat som regeringens talesman och som dess ansikte utåt.

Suga hör liksom Abe till den konservativa falangen i det styrande Liberaldemokratiska partiet, som sitt namn till trots är ett utpräglat högerparti.

Han betraktas ändå som en större pragmatiker än Abe och grannländer som Sydkorea, Ryssland och Kina hyser vissa förhoppningar om att ansträngda relationer som rådde under Abes styre kan förbättras. Han säger själv att han valdes till ny ledare för att han står för kontinuitet och han försäkrar att han tänker följa Abes linje.

Suga skiljer sig från de flesta liberaldemokratiska ledare i att han inte kommer från någon politisk dynasti utan från betydligt mer blygsamma förhållanden: fadern odlade jordgubbar och mamman var skollärare.

Suga kommer från det glesare befolkade norra Japan och han har under sin långa karriär arbetat för att förbättra förhållanden på landsbygden.

Yoshihide Sugas ideologi är ändå ett mysterium och han är som sagt mer en pragmatiker än en ideolog. Under sin kampanj för att bli regeringspartiets ledare, talade han mest om behovet att modernisera den enorma, förstenade byråkratin i Japan.

Ekonomi, corona största utmaningarna

Ekonomin, som är i recession delvis på grund av coronapandemin, utgör hans och regeringens största utmaning. Ekonomin skall fås på fötterna igen, kanske med hjälp av OS i Tokyo nästa sommar, försäkrar Suga.

- Vi måste fortsätta på den linje som Abe inledde om vi ska klara oss över krisen, konstaterade Suga då han i måndags valdes till ny partiledare.

Det innebär att de ekonomiska reformer som Abe påbörjade går vidare och att finansminister Taro Aso och utrikesminister Toshimitsu Mogeri fortsätter på sina poster.

Regeringssekreteraren Yoshihide Suga är en av Abes närmaste medarbetare och en tänkbar övergångsledare.
Shinzo Abe som stannar kvar som parlamentsledamot, har lovat sitt fulla stöd åt sin "högra hand." Regeringssekreteraren Yoshihide Suga är en av Abes närmaste medarbetare och en tänkbar övergångsledare. Japan,Shinzo Abe,Yoshihide Suga

"Abenomics", som linjen kallas, går ut på massiva stimulansåtgärder,
reformer av byråkratin och tidskrävande procedurer samt penningpolitiska lättnader.

Shinzo Abes adopterade bror Nobuo Kishi blir ny försvarsminister, men endast två kvinnor får plats i Sugas regering. Ministern för de Olympiska spelen samt justitieministern är kvinnor, vilket kan jämföras med Abes regering som hade tre kvinnor i sina led.

Ingen diplomatisk erfarenhet

Många japanska ledare har genom åren kallats för "bypolitiker", eftersom de har koncentrerat sig på inrikespolitik och sina egna valkretsar och inte har haft någon utrikespolitisk erfarenhet att tala om.

Även Suga är en sådan politiker och han väntas därför träda långsamt och försiktigt in på den utrikespolitiska arenan. Det innebär att han liksom Abe kommer att betona relationerna till Japans viktigaste bundsförvant USA.

Hur det går med relationerna med amerikanerna dikteras till en del av presidentvalet i november, men de ansträngda relationerna till grannländerna Kina och Sydkorea kan bli ett större problem.

Asiatiska länder såg Abe oftast som en "höger hök" och militarist vars mål var att "normalisera" Japan som officiellt slog in på en pacifistisk linje efter förlusten i andra världskriget.

Abe ville till exempel ändra den pacifistiska grundlagen så att den japanska försvarsmakten kunde operera utomlands. Japanska soldater och sjömän har under Abes ledning deltagit i fredsbevarande operationer i bland annat Irak och Indiska oceanen.

Försvarsanslagen ökade kraftigt under Shibzo Abes styre och beväpnade japanska soldater deltog i fredsbevarande operationer bland annat i Irak och Indiska oceanen. Bilden är från en militärövning i Japan i år.
Försvarsanslagen ökade kraftigt under Shibzo Abes styre och beväpnade japanska soldater deltog i fredsbevarande operationer bland annat i Irak och Indiska oceanen. Bilden är från en militärövning i Japan i år. Försvarsanslagen ökade kraftigt under Shibzo Abes styre och beväpnade japanska soldater deltog i fredsbevarande operationer bland annat i Irak och Indiska oceanen. Bilden är från en militärövning i Japan i år. Japan,militär

Försvarsanslagen i Japan har ökat kraftigt och militären byggdes upp under Abes långa styre, vilket oroade länder som Sydkorea och Kina.

De minns ännu Japans brutala styre inför och under andra världskriget och de har ofta kritiserat Japan för okänslighet gentemot andra asiatiska länder. Relationerna har lidit både av handelskonflikter och långvariga gränstvister om öar i Japanska havet och i Sydkinesiska sjön.

Till exempel Sydkorea hoppas nu på en chans att diskutera tvister som länge har undergrävt de snåriga relationerna mellan länderna och Suga verkar vara lyhörd att döma av hans färska uttalanden.

- Kina och Sydkorea är grannar och även om det finns svåra problem mellan oss så tänker jag följa en diplomati som ger oss en chans att kommunicera utveckla relationerna, försäkrade Yoshihide Suga nyligen.

Källor: Reuters, AP, AFP

Läs också