Hoppa till huvudinnehåll

Korsholms kommundirektör om statsbudgeten: "Det här ökar trycket att höja skatterna över hela kommunfältet"

Rurik Ahlberg, kommundirektör i Korsholm, tittar in i kameran.
Korsholms kommundirektör Rurik Ahlberg hade hoppats mer av förslaget till nästa års statsbudget. Rurik Ahlberg, kommundirektör i Korsholm, tittar in i kameran. Bild: Yle/Markus Bergfors Rurik Ahlberg,Korsholm,kommundirektörer

Regeringen ger kommunerna ytterligare pengar för att klara sig genom coronapandemin. Men Korsholms kommundirektör Rurik Ahlberg är kritisk.

Regeringen presenterade på onsdagen sitt förslag till nästa års statsbudget och med fanns ett stödpaket till kommunerna med anledning av coronapandemin.

Totalt handlar det om 1,45 miljarder euro och bland annat intäkterna från samfundsskatten ska fördelas så att 10 procent mera ges till kommunerna nästa år, vilket betyder 550 miljoner euro.

Därtill ges 400 miljoner till kommunerna och 200 miljoner till sjukvårdsområdena i tilläggsbudgeten. Under en tre års period kommer 450 miljoner euro att ges under en tre års period för att kommunerna ska kunna förkorta vårdköerna.

- Jag är inte värst övertygad av förslaget. Det jag inte gillar är att man öronmärker mycket pengar för olika ändamål. För kommunerna är det bättre att man har allmänna statsbidrag som man sedan på lokalnivå kan prioritera dit man behöver pengarna mest, säger Korsholms kommundirektör Rurik Ahlberg.

Hellre statsandelar än mer samfundsskatt

Han påpekar att en ökning i fördelningen av samfundsskatten endast gynnar vissa kommuner.

- De kommuner som har stora industrier vinner på det här och de som inte har det vinner i princip ingenting på det. Det är inte en solidarisk fördelning av de medlen utan tvärtom så kan de pengarna gå till de kommuner som har det ganska bra just nu.

Ahlberg hade hoppats på mer och förundrar sig över att en stor del av pengarna är öronmärkta för coronabekämpning.

- Vi lider också på annat plan än i fråga om vård. Det kan vara skatteintäkter som minskar. Det kan vara indirekt i skolorna med mycket frånvaron och det slår ut på ett väldigt mångsidigt sätt. Därför är det bättre med allmänna statsandelar än öronmärkning.

Vad kommer det här att betyda för kommunerna?

- Jag tror att det här ökar trycket att höja skatterna över hela kommunfältet.

Läs också