Hoppa till huvudinnehåll

Mikaela Ingberg kan bli första kvinnan på tung post i friidrottsförbundet – tycker att framgångsrika spjutkarriären ger fördel: "Vet hur kravnivån ska se ut i vardagen"

Mikaela Ingberg
Mikaela Ingberg. Mikaela Ingberg Bild: Ville Lipiäinen Mikaela Ingberg

Blir Mikaela Ingberg friidrottsförbundets nya träningschef? Den tidigare spjutkastaren har anmält sitt intresse och uppges vara förbundets huvudspår.

Bryter Mikaela Ingberg en barriär i det finländska friidrottsförbundet inom kort?

På onsdagen rapporterade Ilta-Sanomat att Ingberg har anmält sitt intresse och är huvudkandidat till jobbet som träningschef på förbundet. Hon bekräftar också det här till Yle Sporten.

– Jag har kontaktat förbundet, pratat med vd:n Harri Aalto och meddelat mitt intresse. Arbetsbeskrivningen är intressant, säger Ingberg.

Nyligen valdes Jarkko Finni till chef för träning och utbildning vid friidrottsförbundet. Vid den nya friidrottsbasens sida ska en träningschef anställas – och det är där som Ingberg vill kliva in.

Det görs om en del på friidrottsförbundet och träningschefen ska jobba på fältet tillsammans med idrottarna och landslaget och ansvara för mästerskapsprojekt.

– Det intresserar att vara med i elitidrottarnas vardag och försöka hjälpa till med att bygga den och förbereda idrottarna för mästerskap, säger Ingberg.

Tog flera medaljer

Enligt IS är Ingberg förbundets huvudspår, men hon vill poängtera att inget är klart. Däremot är Ingbergs meritlista stark.

Vasabördiga Ingberg har en lång spjutkarriär bakom sig och tog flera mästerskapsmedaljer. Efter karriären har hon jobbat i olympiska kommittén, utbildat sig till tränare och arbetat vid idrottsakademin i Vasa.

Hon har också jobbat på arrangörssidan vid ett par mästerskap, bland annat friidrotts-EM i Helsingfors 2012.

– Det är klart att jag har nytta av min rutin från många mästerskap. Jag vet hur kravnivån ska se ut i vardagen för att nå resultat internationellt. Det är en fördel.

– Jag hoppas att det är en bakgrund som gör mig intressant.

Har folk uppmanat dig att söka jobbet eller har du kommit fram till det själv?

– Både och. Jag har diskuterat med olika personer, men jag tyckte också att jobbet låter intressant.

"Ren extrabonus"

Kari Niemi-Nikkola har varit friidrottsförbundets träningschef, men han lämnar posten efter den här friidrottssäsongen. Ingberg tror att jobbet väcker intresse hos många.

Och hur skulle det då kännas att bli första kvinna på en så här hög post i friidrottsförbundet?

Ingberg understryker att det främsta kriteriet för jobbet inte ska vara att hon är kvinna.

– Men det är så att det inte finns en tradition av att ha många kvinnor på de här positionerna. Det skulle vara en ren extrabonus.

Ingbergs jobb vid idrottsakademin i Vasa avslutades i juli. Nu har 46-åringen flyttat till Helsingfors, laddat batterierna och funderat vad hon vill göra framöver.

– Jag är en idrottstokig människa och följer med vad som är på gång i idrotten. Det skulle vara intressant att få arbeta med idrottare.

Läs också