Hoppa till huvudinnehåll

Morgonkollen: Kraftig höststorm drar in över Finland – och fyra andra nyheter att känna till i dag

Havet stormar, vattnet slår mot klippor vid en strand.
Ett kraftigt lågtryck drar över Finland på onsdagen. Havet stormar, vattnet slår mot klippor vid en strand. Bild: Henrietta Hassinen / Yle stormar,väderlek,havet,Esbo,Gäddvik,vind,vågor,elavbrott,stormskador,Stormvarning

Här har vi listat fem nyheter att ha koll på den här onsdagsmorgonen.

Kraftig storm drar in över Finland

Den storm som sveper in över landet på eftermiddagen för med sig vindar på över 20 meter i sekunden – också på land, uppemot sju meter höga vågor och på vissa håll 50 millimeter regn. Till torsdag färdas den mot sydost och drabbar åtminstone västra Finska viken.

Bottenhavet, Kvarken och Ålands hav drabbas först av stormen. Nordliga vindar på närmare 30 meter i sekunden kan förekomma och i Österbotten väntas rikliga regn.

Senast en så kraftig storm slog till fick Åland den största smällen, men det gjorde så att man nu är redo för det värsta.

Dag tre av budgetmanglingen i gång

På tisdagen meddelade regeringen att man nått lösningar i de största frågorna i budgetmanglingen. Underskottet i statsbudgeten blir över 10 miljarder, vilket betyder att Finlands statsskuld ökar ytterligare.

I dag fortsätter budgetöverläggningarna i mer detaljerad form.

Regeringens kvintett står på rad på Ständerhusets trappa. Statsminister Sanna Marin står i mitten och talar i mikrofon.
Statsminister Sanna Marin (SDP), finansminister Matti Vanhanen (C) och ordförandena för regeringspartierna informerade i korthet om dagens resultat i budgetförhandlingarna på tisdag kväll. Regeringens kvintett står på rad på Ständerhusets trappa. Statsminister Sanna Marin står i mitten och talar i mikrofon. Bild: Lehtikuva Regeringen Marin,budgetpolitik,Sanna Marin

Religiösa väljare har en viktig roll i presidentvalet i USA

En överväldigande majoritet av de vita evangelikanska och väckelsekristna väljarna i USA röstade på Donald Trump och de var en starkt bidragande orsak till hans seger.

Opinionsmätningar visar att det starka stödet från samma grupp verkar oförändrat också inför årets presidentval.

Svenska Yle träffade Kristen och Paul Ciaccia i nordöstra Pennsylvania. För dem överskuggar abortfrågan allt annat.

Kristen och Paul Ciaccia i Pennsylvania.
Kristen och Paul Ciaccia kan inte tänk sig att rösta på en kandidat som är för rätten till abort. Kristen och Paul Ciaccia i Pennsylvania. Bild: YLE/Ville Hupa Sexuella övergrepp inom Romersk-katolska kyrkan,katoliker,Presidentvalet i USA 2020,Kristen Ciaccia

Klimat, digitalisering och covidkrisen i fokus då Ursula von der Leyen håller sitt första tal om unionens tillstånd

Kommissionsordförandes årliga tal till parlamentet syftar till att blicka tillbaka på sådant kommissionen åstadkommit och saker som fortfarande återstår att göra.

Vi listar fem frågor som kommer att stå högt på kommissionens dagordning.

Ursula von der Leyen presenterade planen för hur EU ska lyckas bli klimatneutralt under de kommande 30 åren.
Ursula von der Leyen tog över som kommissionsordförande i december 2019. Ursula von der Leyen presenterade planen för hur EU ska lyckas bli klimatneutralt under de kommande 30 åren. Bild: Patrick Seeger / EPA Ursula von der Leyen

Yoshihide Suga ny premiärminister i Japan

Japan får i dag en ny premiärminister då Shinzo Abe avgick av hälsoskäl. Abe efterträds av hans "högra hand", den långvarige nära medarbetaren, regeringssekreteraren Yoshihide Suga.

Grannar som Sydkorea och Kina hoppas att premiärministerbytet ger möjligheter till en kursändring för att förbättra ansträngda relationer.

Den 71 årige Yoshihide Suga är välkänd för japanerna eftersom han har varit regeringens talesman.
Den 71-årige Yoshihide Suga är välkänd för japanerna eftersom han har varit regeringens talesman. Den 71 årige Yoshihide Suga är välkänd för japanerna eftersom han har varit regeringens talesman. Yoshihide Suga,Japan

Väder

Mulet och tidvis regn eller regnskurar i landets södra del. Dagens högsta temperatur 13 till 17 grader, nattens lägsta 8 till 13 grader.

Ett rikligt regnområde breder ut sig över landets mellersta del samt i Norra Österbotten och Kajanaland. Dagens högsta temperatur mellan 8 och 13 grader, nattens lägsta mellan 5 och 10.

I Mellersta Finland kan det regna mer än 50 mm i dygnet.

Stormvarning råder på Bottenhavet, Kvarken, södra och norra Bottenviken, Norra Östersjön, Ålands hav, Skärgårdshavet och norra Bottenviken.

De aktuella vädervarningarna kan du se här.

Läs också