Hoppa till huvudinnehåll

Över 2 miljoner finländare har laddat ner Coronablinkern – 25 finländare har bekräftats smittade under senaste dygnet

Kuvassa on puhelin, jonka ruudulla on Koronavilkku-sovellus elokuussa 2020.
Under en period på två veckor har över 2 miljoner finländare laddat ner Coronablinkern. Kuvassa on puhelin, jonka ruudulla on Koronavilkku-sovellus elokuussa 2020. Bild: Silja Viitala / Yle augusti,2020,Helsingfors,coronavirus,Wuhan-coronavirus,coronavirusutbrottet i Finland 2020,COVID-19,mobilapplikationer,tillämpningsprogram,smittspårning,exposure,Tracking software,exposition,Östra centrum,coronavirusutbrottet i Europa 2020,koronaviruspandemi,pandemier,smittsamma sjukdomar,epidemier,coronavirus disease,Coronablinkern,Institutet för hälsa och välfärd

Applikationen Coronablinkern har spräckt gränsen två miljoner nedladdningar efter två veckor på marknaden, meddelar Institutet för hälsa och välfärd. Samtidigt rapporteras det om 25 nya coronafall.

Under de senaste två veckorna har det bekräftats 589 fall av covid-19, vilket är 233 fler än under de två föregående veckorna. Totalt har nu 8 750 personer i Finland bekräftats smittade.

Vid Institutet för hälsa och välfärd är man nöjda över att så många laddat ner Coronablinkern.

– Vi har alla nu en verklig möjlighet att hjälpa kapa av smittkedjorna eftersom så många tagit Coronablinkern i användning. Utöver det här måste vi komma ihåg att förhindra spridningen av viruset genom att exempelvis upprätthålla god handhygien, säkerhetsavstånd och använda munskydd i enlighet med rekommendationen, säger Aleksi Yrttiaho som är direktör för informationstjänsterna vid institutet.

218 har meddelat om smitta via appen

Hittills har 218 användare av appen meddelat att de insjuknat i covid-19. De användare som haft närkontakt med dessa får ett meddelande om att de kan ha blivit exponerade för coronaviruset.

35 procent av dem som bekräftats smittade under perioden 1–15.9 har meddelat om smittan i appen.

Med hjälp av Coronablinkern kan man nå de som eventuellt exponerats för viruset snabbare och Institutet för hälsa och välfärd uppmanar fortsättningsvis alla att ladda ner appen.

– Ju fler som laddar ner appen, desto större är nyttan med den, lyder budskapet från institutet.

Institutet berömmer finländarna, som beskrivs som några av de snabbaste i Europa med att ta i bruk coronarelaterade applikationer.

– Det är lätt att vara stolt över finländarna – vi sätter en modell för resten av världen. Finländarna har visat att vi bär ansvar för att tillsammans bryta smittkedjorna, säger Risto Kaikkonen som är direktör för Solitas hälso- och välmåendeenhet.

Läs mer om hur du installerar Coronablinkern här.