Hoppa till huvudinnehåll

På Pargas nya cykelverkstad får man både reparera och integrera - tillsammans

tre glada människor med cyklar framför ett garage.
Gudrun Degerth, Hannu Lahtinen och Sirkka Koivunen ser framemot att cykelverkstaden äntligen kan öppna. tre glada människor med cyklar framför ett garage. Bild: Carmela Johansson/Yle cykel,Pargas,cykelverkstad

På Pargas cykelverkstad får man lära sig hur man underhåller och reparerar en cykel. Verksamheten drivs på frivillig basis och tanken är att verkstaden ska bli en mötesplats för både gamla och nya Pargasbor.

Initiativet till cykelverkstaden kommer från Gudrun Degerth, som är Pargas stads flyktingkoordinator.

- I vårt arbete med flyktingar märkte vi att barnen och de vuxna oftast hade söndriga cyklar och att det inte fanns verktyg eller kunskap för att laga dem. Därför tänkte vi att det skulle vara jättebra att ha ett ställe där man kan få cyklarna fixade. Sedan tänkte vi också att det skulle vara roligt om verkstaden skulle vara en mötesplats, där olika språkgrupper och kulturer kunde mötas, säger Degerth.

Degerth tog kontakt med Sirkka Koivunen, som arbetar med mångkulturellt arbete på Röda Korset och frågade om de ville delta i samarbetet.

- Jag kände förstås också till det här problemet, så jag sa direkt ja, det ska vi göra. Vi visste inte hur vi skulle göra men det ordnade sig och nu är det snart dags för invigning, säger Koivunen.

Reparera cyklar tillsammans

På cykelverkstaden kan man få hjälp med enklare cykelreparationer som till exempel att lappa däcket eller fixa en cykelkedja som har hoppat ur. Om man inte har en cykel kan man få en donerad cykel, som man kan fixa upp tillsammans med cykelverkstadens handledare.

Större reparationer är det däremot bäst att göra på en professionell cykelverkstad.

Hannu Lahtinen från Röda Korset och Ghassan Al-Falahi fungerar som handledare för verkstaden, men flera frivilliga får gärna komma med.

- Här får man lära sig att reparera cyklar och ta hand om sina cyklar. Tanken är att vi gör det tillsammans, säger Koivunen.

Tanken var att cykelverkstaden skulle öppna redan i april, men coronapandemin satte stopp för det. Flyktingfamiljerna och speciellt tonåringarna har väntat på att cykelverkstaden ska öppna.

- Många har cyklarna sönder så de väntar ivrigt på att vi ska öppna, säger Degerth.

Kulturer möts bland cyklarna

Degerth och Koivunen hoppas att cykelverkstaden även ska bli en rolig mötesplats där både nya och gamla Pargasbor får träffas.

- Även om man kommer från olika kulturer, så har man något gemensamt. De möter varandra genom en gemensam rolig grej. Det har kanske varit lite svårt för många flyktingar att hitta sysselsättning, så kanske det här hjälper med det också, säger Koivunen.

- På cykelverkstaden får de en chans att prata finska eller svenska och hitta vänner på ett naturligt sätt. Alla vill inte gå på gym eller gympa. Cykelverkstaden kan bli en tuff grej, som de gärna går till, säger Degerth.

slitna cyklar i ett förråd.
Cykelverkstaden tar gärna emot donerade cyklar. slitna cyklar i ett förråd. Bild: Carmela Johansson/Yle cykel,Pargas,cykelverkstad

Större lokaler efterlyses

Cykelverkstaden i Pargas finns just nu vid garagen intill Kombila på Elmgrensvägen i Pargas. Nu hoppas man att man med tiden hittar större lokaler.

- Nu har vi två garage och i det ena kommer det också vara annan verksamhet. Om vi skulle ha en större lokal så kunde vi förlänga våra öppettider och också ha mer förrådsutrymme. Vi tar gärna emot donerade cyklar. Speciellt barn- och ungdomscyklar är eftertraktade. Om man har cyklar att donera så kan man kontakta Röda Korset i Pargas, säger Degerth.

- Sedan har vi också fått önskemål om att man kunde få fixa sina mopeder här, men det går ju inte alls i de här små lokalerna. Men det är en idé, som vi kanske kan förverkliga senare, säger Koivunen.

Lördagen den 19 september ordnas en invigningsfest på cykelverkstaden. Cykelverkstaden håller öppet onsdagar klockan 14 till 18 och lördagar klockan 11 till 14. Verkstaden håller öppet till slutet av oktober och öppnar igen i april nästa år.

Läs också