Hoppa till huvudinnehåll

Coronapositiv praktikant på Vasa centralsjukhus – en i personalen har smittats

Vaasan keskussairaalan sisäänkäynti
Praktikanten har använt kirurgiskt näs- och munskydd vid patientkontakter och ingen patient har hittills visat sig vara smittad. Vaasan keskussairaalan sisäänkäynti Bild: Hans-Mikael Holmgren / Yle Vasa centralsjukhus,Vasa

Ett nytt coronafall har bekräftats i Vasa sjukvårdsdistrikt. Den smittade personen deltar i en praktikperiod på Vasa centralsjukhus. De snabbtester som har gjorts visar att en i personalen har smittats. Åtminstone tretton anställda och åtta patienter kan ha utsatts för viruset.

Ett fall av coronasmitta har konstaterats bland personalen på Vasa centralsjukhus. Detta fall är det samma som Vasa stad informerade om på onsdagskvällen.

Personen är från ett annat sjukvårdsdistrikt och tog på onsdagen den 16 september kontakt med Vasa centralsjukhus om att hen eventuellt har blivit smittad.

- Efter meddelandet testades personen med ett snabbtest som visade sig vara positivt. Den testade personen var helt symtomfri när hen testades, säger Vasa centralsjukhus infektionsöverläkare Juha Salonen.

Man med läkarrock står framför Vasa centralsjukhus. Ser allvarlig ut.
Juha Salonen säger att ingen patient tros vara smittad. Man med läkarrock står framför Vasa centralsjukhus. Ser allvarlig ut. Bild: Yle/Pia Lagus Juha Salonen,Vasa centralsjukhus,salonen

Utreder vem som utsatts för smitta

Med anledning av detta har man under torsdagen närmare utrett antalet utsatta personer genom att snabbtesta dem som eventuellt har blivit utsatta för smittan. På torsdagseftermiddagen bekräftades ett positivt resultat bland personalen. Antalet utsatta personer var då tretton stycken. Dessa personer har försatts i karantän. Inga patienter hade konstaterats smittade.

Striktare regler för munskydd införs

I samband med patientkontakter har praktikanten i linje med gällande anvisningar använt kirurgiskt näs- och munskydd.

- Men det är ju förstås så att till exempel i kafferummet använder man inte munskydd. Bara när man jobbar med patienter. Men i fortsättningen måste vi göra så att man måste använda munskydd hela tiden här på sjukhuset, säger Juha Salonen.

Åtta patienter kan ha exponerats

På fredag förmiddag meddelar sjukvårdsdistriktet att även åtta patienter kan ha utsatts för corona.

- Alla utsatta personer, både patienter och anställda, har satts i karantän. Ingen av de utsatta har för närvarande några symtom, säger infektionsöverläkare Juha Salonen.

Artikeln uppdaterad fredag 18 september kl. 12.25 med information om att munskydd ska börja användas även när personalen inte är i kontakt med patienter och att åtta patienter kan ha exponerats för viruset.
Artikeln uppdaterad torsdagen den 17 september klockan 16.13 med att en i personalen har konstaterats smittad och totalt 13 personer har utsatts för smittan.

Läs också