Hoppa till huvudinnehåll

Haxalöborna utan el natten till fredagen - vi följde med stormläget i Östnyland

Stormen Aila drog in över Östnyland från väst. Under torsdagskvällen har stormen lett till omkullblåsta träd och elavbrott på många håll, men regionen verkar ha kommit lindrigare undan än kommunerna på västkusten.

Tidigt på torsdagseftermiddagen är det ännu relativt lugnt i Östnyland. Det blåser kraftigare än vanligt, men än har de värsta stormbyarna inte nått oss.

På videon här under ser du hur stormen rör sig över Finland:

Mellan klockan 12 och lite efter klockan 14 har räddningsverket fått in 4 anmälningar om träd som blåst omkull i Sibbo, och ett som blåst omkull i Lovisa.

Klockan 14 var 74 hushåll i Nickby utan el, men en halv timme senare var saken åtgärdad.

Mellan klockan 15 och 17 förväntas stormbyar på upp till 24 meter i sekunden i Sibbo.

Därifrån flyttar sig stormen så småningom österut. I Lovisa förväntas de värsta vindbyarna på 22 meter per sekund mellan klockan 16 och 19.

Under början av kvällen kan det också förekomma regnskurar.

Elavbrott i Sibbo

När ett träd har röjts undan ligger redan nästa över linjen.

Klockan 15 är 711 hushåll i Sibbo och 416 hushåll i Borgå utan el, enligt webbtjänsten Sähkökatkokartta som visar var det finns elavbrott.

Yle Östnylands reporter är helt tydligt inte den enda som är inne på sidan för att kolla elavbrotten. Sidan är nämligen otillgänglig största delen av tiden.

Både räddningsverket och elbolag har mer personal än vanligt i beredskap för att åtgärda stormskador, och det märks.

Antalet hushåll som är utan el varierar nämligen konstant. Klockan 15.14 är omkring 200 hushåll utan el i sydöstra Sibbo, medan alla hushåll i Borgå redan tycks ha fått elen tillbaks.

Svårt komma ut till holmarna

Klockan 16.40 är det elavbrott i nästan alla östnyländska kommuner: Sibbo, Borgå, Lovisa, Mörskom och Pyttis. Däremot har räddningsverket inte fått in särskilt många larm om omkullblåsta träd.

I Borgå är nästan hela Kabböle och en del av Sarvsalö utan el. I Sibbo är det elavbrott både i norr och i den sydvästra delen av skärgården.

Enligt Osmo Auvinen, direktör för nätverksamheten vid Kervo Energi, är det svårt att avgöra hur länge elavbrottet i Sibbo skärgård kommer att vara.

- Det är mycket svårt att komma ut till öarna när det stormar till sjöss. Vi får hoppas att de kan ta sig ut medan det är ljust, säger Auvinen.

Om det blir elavbrott i skärgården senare på kvällen eller under natten så är det nästan säkert att kunderna måste vänta till dagen därpå, förutsatt att felet inte finns på fastlandet.

I mörkret åker de anlitade entreprenörerna inte över.

- Det är en fråga om arbetssäkerhet, säger Auvinen.

Vy från Gumbostrand mot skärgården. Till vänster syns en segelbåt förtöjd vid en brygga.
Så här såg det ut i Gumbostrand i Sibbo kring halv åtta-tiden på kvällen. Alla hushåll i Sibbo har elen tillbaks - åtminstone tills vidare. Vy från Gumbostrand mot skärgården. Till vänster syns en segelbåt förtöjd vid en brygga. Bild: Yle / Hedvig Sandell Gumbostrand,Sibbo,skärgård,stormen aila

Fram till klockan 17 har som mest 1000 hushåll varit utan el i Sibbo, enligt Auvinen.

- Situationen är inte så värst illa om man jämför med tidigare stormar. Värst var stormen på annandag jul år 2011. Då var som mest 7000 kunder utan el, säger Auvinen.

Vid det här laget har stormens center rört sig över Sibbo och mot Borgå.

Tidigare under dagen utlovades vindbyar på upp till 25 meter i sekunden på Emsalö, men stormen verkar ha lugnat sig något.

våg med vitt brus på havet, trädets kvistar står vågrätt.
Vyn från Stornäsudden på Emsalö tidigare under dagen. våg med vitt brus på havet, trädets kvistar står vågrätt. Bild: Yle/Lone Widestam stormar,vågor,Emsalö,vind,stornäsudden

Meteorologiska institutet uppskattar nu istället att de kraftigaste vindbyarna på Emsalö under kvällen kommer att vara kring 21 meter i sekunden.

Dessvärre uppmättes vindbyar på 24 meter i sekunden vid mätstationen på Emsalö klockan 17.50.

Omkullblåsta träd på många håll

Lite efter klockan 18 ringer vi upp räddningschef Mika Kynsijärvi på Räddningsverket i Östra Nyland.

Han berättar att man fått rycka ut på många håll i regionen, men att personalen nog räcker till. De frivilliga brandkårerna har förvarnats och det finns manskap i beredskap vid depåerna.

- Prognoserna har nog stämt på det sättet att det blivit mer att göra nu under kvällen. Det har varit träd som fallit över vägen, över hus och på gångbanan. Vi åker genast dit och röjer bort dem, säger Kynsijärvi.

Lite efter klockan 18 började en transformator brinna i Siggböle i Borgå. Räddningsverket åkte ut för att släcka branden.

Enligt räddningsverkets växel orsakades branden av stormen, men exakt hur visste man inte.

Yle Östnyland försöker kontakta Kymmene el för mer information eftersom transformatorn finns på deras område.

Transformatorbyte på gång

Omkring klockan 19.30 når vi driftschef Saku Mässeli på Kymmenedalens el. Han sitter i kontrollrummet och har uppsikt över elavbrotten som fortfarande pågår på många håll i Lovisa, Mörskom och Pyttis.

Företaget har hand om elförsörjningen också till en del av östra Borgå. Mässeli bekräftar att transformatorn i Siggböle börjat brinna, men han är inte helt säker på hur.

- Det kan ha varit kvistar som flugit in i transformatorn och orsakat kortslutning, funderar han.

På bilden syns en transformator uppe mellan några stolpar. Framför transformatorn har man satt ut varningsband.
Transformatorn måste bytas ut. Det luktar rök och det finns aska på marken. Området har spärrats av med plastband. På bilden syns en transformator uppe mellan några stolpar. Framför transformatorn har man satt ut varningsband. Bild: Yle / Hedvig Sandell transformator,stormskador,Siggböle, Borgå

Ett antal hushåll i Siggböle är fortfarande utan el. Den skadade transformatorn ska bytas ut, vilket kan ta några timmar, alltså borde hushållen i Siggböle ha elen tillbaks kring klockan 22. En ny transformator måste hämtas från Lovisa och installeras.

På andra håll i regionen, till exempel i Pernå, håller personalen på med att leta efter felet som orsakat elavbrott.

I praktiken handlar det ofta om att dra på sig stövlarna och gå ut i skogen för att leta reda på just den delen av elledningen som ett träd eller en kvist hänger över - inte något alldeles lätt jobb alltså.

Haxalöborna utan el i natt

Vinden viner fortfarande i knutarna, och räddningsverket får rycka ut med jämna mellanrum för att få undan omkullfallna träd.

När det gäller elnätet börjar det ändå se bra ut, åtminstone i Borgå och Sibbo.

Halv nio-tiden har nästan alla Borgåbor fått tillbaka elen, förutom 32 hushåll på Haxalö utanför Emsalö.

- Vi åker inte ut dit i natt, säger Magnus Nylander som är vd för Borgå elnät.

Magnus Nylander sitter i kontrollrummet med skärmar framför sig
Magnus Nylander i kontrollrummet. Magnus Nylander sitter i kontrollrummet med skärmar framför sig Bild: Yle/Lone Widestam kontrollrum,borgå elnät

I det stora hela är han nöjd med hur kvällen gått och förbereder sig på att åka hemåt från kontrollcentret där han suttit hela kvällen.

- Vi hade tur med att stormen inte slog till lika hårt här som i Västra Finland, säger Nylander.

Även om det värsta har bedarrat är stormen ännu inte över. Nylander förväntar sig att behöva ta hand om nya elfel på fredagsmorgonen.