Hoppa till huvudinnehåll

Kommentar: Trots en historisk kris är ekonomin Trumps främsta trumfkort i hopp om ett återval - men för många amerikaner kommer den ekonomiska hopplösheten att fortsätta oavsett valresultatet

Donalnd Trump mellan en massa amerikanska flaggor.
Trump har tappat i väljarförtoende på många fronter, men ekonomin är undantaget. Donalnd Trump mellan en massa amerikanska flaggor. Bild: Yle, AFP/Lehtikuva Donald Trump

Coronapandemin, tillspetsade rasmotsättningar och en eskalerande klimatkris är problem som just nu sliter isär USA på ett sätt som få hade kunnat föreställa sig för bara ett halvår sedan. Trots det här är ekonomin den viktigaste valfrågan för många, skriver Svenska Yles USA-korrespondent Ville Hupa.

It´s the economy stupid!

Det är ekonomin, dumbom.

De bevingade orden tillskrivs Bill Clintons politiska strateg James Carville, som inför presidentvalet 1992 ville betona för kampanjmedarbetarna att det gäller att fokusera på det ekonomiska budskapet.

Ekonomin backade och Clinton besegrade den sittande presidenten George H. W. Bush med bred marginal.

Nästan tre decennier senare konfronteras amerikanerna inte bara av en ekonomisk kris av ännu större omfattning.

Coronapandemin, tillspetsade rasmotsättningar och en eskalerande klimatkris är problem som just nu sliter isär landet på ett sätt som få hade kunnat föreställa sig för bara ett halvår sedan.

Trots det här är ekonomin frågan som för många är den allra viktigaste - även i detta val.

I en opinionsundersökning från mitten av augusti ansåg väljare att ekonomin är den viktigaste valfrågan - fyra av fem amerikaner sa att ekonomi är en mycket viktig faktor när de ska rösta i presidentvalet.

Trump har tappat i väljarförtroende på många fronter - ekonomin är undantaget

Den ekonomiska utvecklingen har brukat gå hand i hand med amerikanernas förtroende för presidenten. Historiskt har ekonomiska kriser bådat illa också för den sittande presidentens politiska framtid.

Donald Trump har trotsat också den lagbundenheten.

Hans popularitetssiffror har uppvisat en förvånande stabilitet under hela presidentperioden. I mätning efter mätning har drygt 40 procent av amerikanerna gett presidenten tummen upp oavsett omständigheterna.

Trump har ändå stora problem. Han halkar efter sin demokratiska rival Joe Biden i nästan alla frågor när amerikanerna ombeds svara på vilken kandidat som vore bättre lämpad för presidentuppdraget.

Biden åtnjuter ett högre förtroende än Trump när det gäller såväl hanteringen av coronakrisen, förmågan att ena landet, förutsättningarna att ta itu med rasproblematiken som skötseln av hälsovårdspolitiken.

Men ekonomin är det stora undantaget.

En liten majoritet av väljarna - också i avgörande vågmästarstater som Florida, Wisconsin och Pennsylvania - anser att Trump vore “bättre för ekonomin” än Joe Biden.

Det tyder på att många väljare inte anklagar Trump för coronakrisens ekonomiska följder utan i stället åtminstone delvis ser det som hans förtjänst att arbetslösheten var låg och tillväxten god innan pandemin lamslog samhällsekonomin i mars.

Rimligt eller inte, så har det har redan fått vissa demokrater att bli nervösa. Har Joe Bidens ekonomiska budskap alls något genomslag?

Donald Trump
Donald Trumps popularitetssiffror varit stabila under hela presidentperioden. Donald Trump Bild: AFP / Lehtikuva USA,Presidentvalet i USA 2020,Donald Trump

Återhämtning hägrar - eller?

Därmed framstår ekonomin som Trumps bästa chans till återval när mindre än två månader återstår till valdagen och Joe Bidens gallupförsprång fortfarande är tydligt.

Det har Trump och hans kampanj självfallet för länge sedan insett. Det är mot den bakgrund man bör se Trumps återkommande försök att trots de dystra siffrorna fokusera på ekonomin.

Dessutom tyder färska siffror på att ekonomin åtminstone delvis håller på att återhämta sig efter vårens chocknedgång. På onsdagen uppdaterade USA:s centralbank Federal Reserve sin prognos, som nu ser betydligt ljusare ut än i början av sommaren.

Ännu i juni talade man om en bnp-nedgång på 6,5 procent år 2020, nu ligger prognosen på 3,7 procent. Arbetslösheten ligger på höga 8 procent, men också den väntas fortsätta sjunka mot slutet av året.

Tillväxten väntas ta fart redan nästa år och Fed-chefen Jerome Powell - som tidigare ofta hånats av president Trump för sin ovilja att sänka styrräntan - utlovade fortsatt rekordlåga räntor åtminstone fram till 2023.

Prognosen präglas av en avsevärd osäkerhet - mycket beror på i vilken utsträckning USA lyckas få coronapandemin under kontroll - men onsdagen var ingen dålig nyhetsdag för Trumpkampanjen.

Kampen för det dagliga brödet fortsätter för miljontals amerikaner

Bortom procentenheter, prognoser och det politiska spelet brottas många amerikaner alltjämt med en ekonomisk misär.

Det federala coronastödet för arbetslösa på 600 dollar i veckan, som gav många av de mest utsatta amerikanerna en livlina att klara sig under pandemin, upphörde i slutet augusti.

President Trump lovade i augusti genom en exekutiv order ett ersättande stöd på 300 dollar i veckan, men i praktiken har betalningarna uteblivit för många amerikaner och stödet väntas upphöra om några veckor.

Det betyder att många hushåll som redan nu har svårt att betala sina räkningar kommer att få det ännu tuffare.

Inom restaurang- och turismverksamheten, som anställer många låginkomsttagare, lever många företagare fortfarande ur hand i mun - ifall de inte tvingats lägga ner.

Många befarar att det värsta ännu ligger framför dem.

I New York där jag bor har flera krögare som i några månader kunnat driva uteserveringar i begränsad utsträckning sagt att de fruktar för höst- och vintersäsongen.

- Får jag inte tillstånd att ta in kunder i baren senast i november, så blir det troligen lapp på luckan, sa en barägare på Manhattan som jag nyligen talade med.

Ekonomin kan avgöra presidentvalet, men för tiotals miljoner amerikaner fortsätter de ekonomiska bekymren också efter valet.

Läs också