Hoppa till huvudinnehåll

Korsholm värst drabbat av elavbrott i Österbotten – kan ta flera dygn innan elen är tillbaka

Omkullblåst träd i Gerby i Vasa.
Omkullblåst träd i Gerby i Vasa. Bild: Anna Ruda. Aila,storm

Vid halv tre tiden på torsdagen var närmare 90 000 hushåll utan el i Finland. Värst i Österbotten är läget i Korsholm där omkring 3000 hushåll fortfarande är utan el. Petter Södergran på Vasa elektriska är bekymrad.

Som mest var kring 14 000 av Vasa elektriskas kunder utan el.

- Det ser illa ut. Stormen har drabbat oss väldigt hårt på hela området. Det är träd som faller på ellinjerna som orsakar elavbrott.

Räcker personalen till?

- Jo, men vi måste också beakta montörernas säkerhet och det har nu varit såpass hård blåst att det i natt har det varit för farligt ute för att reparera linjer. Man har koncentrerat sig på att begränsa felområden. Reparationsarbetet börjar i dag då väderförhållandena tillåter.

En vit man med röd tröja står framför vattnet.
Petter Södergran. En vit man med röd tröja står framför vattnet. Bild: Yle/Elin Willows Vasa Elektriska,petter södergran

Än så länge är det svårt att avgöra hur stora skador det rör sig om. Men med den lägeskontroll man har just nu uppskattar Södergran att man kommer att ha elavbrott i flera dagar.

Fortfarande är 9500 kunder på Vasa elektrsikas område utan el och under torsdagen kommer man inte att hinna få allt reparerat.

Arbetet fortsätter ännu på fredagen. Södergran vågar inte uppskatta hur många som ännu får klarar sig utan el tills fredagen.

- Reparationsarbetet i nätet kommer uppskattningsvis att ta veckor.

Vinden börjar i alla fall nu småningom att avta så nya skador uppstår knappast mera.

Om man hör till de kunder som är utan el ska man börja med att kolla om elavbrottet finns med på Vasa elektriskas karta över elavbrott. Om det inte finns med ska man anmäla det till Vasa elektriska.

Men om det elavbrott man drabbas av finns med på Vasa elektriskas karta över avbrott lönar det sig inte att ringa till Vasa elekstriska för att till exempel fråga hur länge avbrottet kommer att pågå.

- För enskilda kunder kan det i värsta fall ta flera dygn innan man får elen tillbaka.

Artikeln uppdaterades klockan 14:30 med de senaste uppgifterna om antalet hushåll utan el.