Hoppa till huvudinnehåll

Meteorologiska institutet varnar invånare vid kusten i Västnyland: "Stanna inomhus"

Ett stomigt hösthav och en sandstrand med berg.
Hålls inomhus, varnar meteorologen. Bilden är från Hangö, tagen under morgonen. Ett stomigt hösthav och en sandstrand med berg. Bild: Minna Almark \ Yle stormar,Hangö,hav

Stormen Aila rör sig nu söderut. Meteorologiska institutet gick på torsdagsförmiddagen ut med en varning för Egentliga Finland och kustområdet i Västnyland där invånarna uppmanas stanna inomhus.

Aila förväntas nå sin kulmen i söder i början av eftermiddagen då det kan blåsa upp till 25 meter i sekunden i stormbyarna, uppger meteorologiska institutet på twitter.

Jourhavande meteorologen Oskari Rockas säger till tidningen Ilta-Sanomat att det ska blåsa hårdast i Västnyland mellan klockan 14 och 16.

Från Raseborgs sida kommer skogsbruksingenjör Carl-Johan Jansson med en varning för Ekenäs del. Han uppmanar invånare att undvika att röra sig i området Hagen och på Ramsholmen eftersom torra grenar och delar av grenar faller ner i stormen.

Jansson varnar också för att speciellt lövträd kan falla eftersom deras löv utgör vindfång och ger extra tyngd särskilt vid regn.

I hela Finland är över 70 000 hushåll utan el. I Västnyland har hundratals hushåll, främst i glesbygden, varit utan el under torsdagen.

Källor: STT, Meteorologiska institutet, Ilta-Sanomat

Artikeln korrigerades klockan 11.50. Det stod felaktigt att det skulle blåsa kraftigast tidigt på kvällen och det rättades till att det skulle blåsa mest i regionen tidigt på eftermiddagen.

Artikeln uppdaterades klockan 13.15 med uppmaningen från Raseborgs stad att inte röra sig på Ramsholmen eller på området Hagen.