Hoppa till huvudinnehåll

Poliser klädda i skyddsdräkter flyttar migranter till nytt tältläger på Lesbos

Poliserna var klädda i skyddsdräkter och migranterna fick genomgå coronatest innan de fick komma in i det nya tältlägret på torsdag.
Poliserna var klädda i skyddsdräkter och migranterna fick genomgå coronatest innan de fick komma in i det nya tältlägret på torsdag. Poliserna var klädda i skyddsdräkter och migranterna fick genomgå coronatest innan de fick komma in i det nya tältlägret på torsdag. Bild: EPA-EFE/All Over Press Lesbos

På den grekiska ön Lesbos pågick under torsdagen en polisoperation där man flyttade tusentals migranter och flyktingar till det nya tältlägret. Tältlägret ska rymma minst 8 000 människor och "tillfälligt" ersätta ökända Moria.

Efter att Moria brann ner i förra veckan flögs soldater in för att bygga upp det nya tältlägret under helgen. De måste transporteras med helikoptrar eftersom lokala invånare spärrade av vägar på ön och också migranterna protesterade mot lägerplanerna.

Protesterna till trots fick tältlägret sina första invånare redan under helgen och på torsdagen pågick en större polisoperation för att få migranterna bort från vägarna och flytta in dem i det nya lägret. Poliser uppgav för nyhetsbyrån Reuters att operationen fortsätter tills vägarna tömts på övernattande migranter.

I Moria-lägret bodde över 12 000 migranter och flyktingar. Under helgen hette det att det nya tältlägret kommer att ha plats för 3 000 människor, men nu uppger myndigheterna att där finns plats för över 8 000 personer.

En av familjerna som var på väg mot det nya tältlägret på torsdagen.
En av familjerna som var på väg mot det nya tältlägret på torsdagen. En av familjerna som var på väg mot det nya tältlägret på torsdagen. Bild: AFP / Lehtikuva Lesbos

Redan tidigt på torsdag eftermiddag rapporterade Reuters att 3 000 redan flyttat in i det nya lägret som kallas Kara Tepe, som ligger i anknytning till ett mindre läger som funnits där tidigare. Alla testades för covid-19 innan de fick flytta in och 77 personer ska då ha konstaterats coronasmittade.

Det är tält som gäller för de flesta i vinter

Egentligen vill alla migranter lämna Lesbos och ta sig vidare till andra europeiska länder. De är oroliga för att deras rörelsefrihet ska begränsas ytterligare i det nya tältlägret och att deras asylansökningar inte avancerar då man väl fått dem placerade i ett läger igen.

Enligt Greklands migrationsminister Notis Mitarachi är tältlägret tillfälligt och Moria ska ersättas med ett nytt modernare läger, men det kommer att behövas EU:s hjälp för att bygga upp det och det kommer att ta minst ett halvår innan det står klart.

Den kommande vintern får de flesta migranterna och flyktingarna på Lesbos alltså tillbringa i tält.

Civilklädda poliser förde bort unga män som misstänktes för bränderna i Moria-lägret.
På tisdagen förde civilklädda poliser bort unga män som misstänktes för bränderna i Moria-lägret. Civilklädda poliser förde bort unga män som misstänktes för bränderna i Moria-lägret. Lesbos

Sex unga afghaner har gripits i anknytning till bränderna som förstörde Moria och som misstänks ha varit anlagda.

Lägret brann då många av invånarna där var oroliga för nya coronarestriktioner som befarades leda till att de skulle bli helt instängda i lägret.

Tillsvidare har bara 400 ensamkommande minderåriga migranter från det eldhärjdade Moria-lägret fått lämna Lesbos. Dem har ett tiotal EU-länder lovat ta emot. Av dem har Tyskland lovat ta emot 150 och dessutom beslutade Tyskland senare att ta emot ytterligare 1 500 flyktingar från Grekland.

Källor: AFP, Reuters, AP, Yle