Hoppa till huvudinnehåll

Simon Kiuru vill återuppliva dansbandsintresset hos de yngre

Simon Kiuru.
Kiuru utmanar Vegatoppen med En slirig väg bland minnen. Simon Kiuru. Bild: Mikael Sjostrom Vegatoppen,Vegatoppens utmanare,musiktävlingar,musik,simon kiuru

Simon Kiuru är endast 21 år gammal, vilket gör honom till de yngre artisterna som figurerat på den finlandssvenska hitlistan. Han debuterar på Vegatoppen och utmanar med den dansvänliga låten En slirig väg bland minnen.

Simon Kiuru är född och bosatt i Ekenäs och studerar för tillfället på Lärkkulla pop&rock i Karis.

Musiken började intressera honom när han bara var några år gammal och hans morbror gav honom en kassett av Vikingarna.

– Det var speciellt det svängiga gunget i låten Mona Lisa på b-sidan som jag fastnade för, så jag stod ofta på köksmattan och sjöng den utantill även om jag inte förstod vad den handlade om, förklarar Kiuru.

Det här är Simon Kiuru

  • Född och bosatt i Ekenäs
  • Studerar på Lärkkulla pop&rock
  • Spelar främst dansbandsmusik
  • Utmanar på Vegatoppen med låten En slirig väg bland minnen

Håller fast vid dansbandsmusiken

Redan då Kiuru var liten var det dansbandsmusik som gällde. Han berättar att han även kunde uppträda med spontan sång i matbutiken ibland.

Dansbandsmusiken han burit med sig sedan dess. Ännu i dag är det dansbandsgenren som gäller.

– Dansbandsstilen är störst, även om jag också tycker om att sjunga andra stilar.

De allra största namnen inom dansband i Sverige är också de som Kiuru helst lyssnar på, men han tillägger att vi också är bra på genren i Svenskfinland och nämner de rutinerade Tommys och unga Guns rosor som exempel.

För tillfället studerar Kiuru på Lärkkulla pop&rock, där han får musicera så gott som dygnet runt.

Kiuru berättar att en normal dag kan innebära lektioner i körsång, studioteknik, bandspel och dessutom privatlektioner i exempelvis piano, gitarr eller sång.

Vill kunna tilltala en yngre publik

Kiuru har haft äran att få agera gästartist för Guns Rosor, vilket han är väldigt nöjd över.

– Jag ser väldigt mycket upp till Guns Rosor. De är en föryngring inom genren.

Att få yngre personer att bli intresserade av dansbandsgenren är något som Kiuru gärna skulle se. Han berättar att han har några idéer på hur man kunde utveckla artisteriet, för att tilltala en yngre publik.

– Man kunde ordna mer dansbandskonserter för sittande och stående publik. Det kanske inte alltid behöver vara logdanser till den här musikstilen.

Utmanar på Vegatoppen

Simon Kiuru utmanar nu på Vegatoppen med låten En slirig väg bland minnen. Låten är skriven av Christer Lindström, Kent Mattsson och Annika Andersson. Dessutom har han fått hjälp av Tom Käldström för att komma igång.

En slirig väg bland minnen handlar om en saknad.

– Jag uppfattar det som att det är ett förhållande mellan en man och en kvinna som tagit slut. Mannen hoppas på ett ljus och att de ska återförenas.

För tillfället är framtiden oviss för alla musiker och Kiuru har inga spelningar inbokade, men hoppas på att kunna fortsätta musicera.

– I framtiden hoppas jag att jag får fortsätta med det jag tycker om och ha ett helt eget dansband.

Du hittar röstningsartikeln överst på denna sida.