Hoppa till huvudinnehåll

Stormen Aila härjar i Åboland - problem med elförsörjning och telefonanslutning i skärgården, invånare uppmanas att stanna inomhus - se bilder

Landsvägsfärja kämpar i stormvindar.
Landsvägsfärjan mellan Nagu och Korpo trafikerar tidvis utan tidtabell på grund av stormen. Landsvägsfärja kämpar i stormvindar. Bild: Yle/Arash Matin Aila,stormar,färja,landsvägsfärja nagu-korpo

Stormen Aila har nått Satakunta och Egentliga Finland tidigt på torsdagsmorgonen. Vid 16-tiden var cirka 8500 av Carunas kunder utan ström i Egentliga Finland.

Egentliga Finlands räddningsverk skickade vid 16-tiden ut ett pressmeddelande där man varnar för att stormen Aila fortsätter med starka vindbyar åtminstone till torsdag kväll. I en del av Egentliga Finlands kommuner kan stormen pågå till fredag morgon.

Räddningsverket skriver även att det på vissa områden i Egentliga Finland är avbrott i elförsörjningen, speciellt i skärgården. Om avbrotten fortsätter länge kan även problem med telefonnätet uppstå.

Räddningsverket uppmanar alla som har problem med telefonanslutningen att be om hjälp av grannar och att utreda hur man på ett alternativt sätt kan kalla på hjälp i en nödsituation. På områden med mer omfattande elavbrott strävar räddningsverket till att hålla brandstationerna bemannade så att man också kan begära hjälp direkt från stationen.

Inom Pargas stad var runt 3100 hushåll utan el vid 16.30-tiden. I Åbo var hushåll i centrum utan el vid 16.30. Klockan 16 var även hushåll på öarna Kakskerta och Satava utan el, meddelade Åbo Energi.

Stormigt hav.
Storm i Korpo på torsdagsförmiddagen. Stormigt hav. Bild: Andreas von Bergmann Aila,stormar,hav,vågor,stormen aila

Klockan 11.50 meddelade rederiet Finferries att färjetrafiken mellan Pargas och Nagu har avbrutits på grund av stormen, men redan en halv timme senare kunde man meddela att en färja nu fortsätter trafikera. Klockan 14.10 meddelade Finferries att färjtrafiken mellan Pargas och Nagu löper normalt igen.

Det skummar om vågar som under en storm slår mot röda klippor i skärgården. Längst ut på klippan står en ensam tall.
Nagu. Det skummar om vågar som under en storm slår mot röda klippor i skärgården. Längst ut på klippan står en ensam tall. Bild: Arash Matin / Yle Aila,Höststämning,stormar,stormskador,Varning för hård vind,Nagu,klippor,vågor,Skärgårdshavet,skärgårdar,Skärgården

Vid 14.30 meddelade Finferries att färjan mellan Keistiö och Dalen inte trafikerar på grund av hårda väderförhållanden. Vid 17 meddelade man att trafiken igen löper normalt.

Meteorologiska institutet uppmanar invånare i Egentliga Finland och Satakunta att stanna inomhus, då stormbyarna kan uppgå till 25 meter i sekunden på landområden.

Medelvinden har varit kraftigast vid Kylmäpihlaja i Raumo, alltså 29,4 meter i sekunden, meddelar Meteorologiska institutet.

En trädgren har fallit på gatan till följd av stormen.
Stormen har orsakat skador på träd och trädgrenar. Den här trädgrenen föll på trottoaren på Fredsgatan i Åbo centrum. En trädgren har fallit på gatan till följd av stormen. Bild: Yle/ Marie Söderman Aila,stormar,Åbo,stormen aila
Brandmän i full mundering röjer kvistar på trottoar.
Räddningsverket var på plats för att röja undan det värsta. Brandmän i full mundering röjer kvistar på trottoar. Bild: Yle/Marie Söderman stormar

Hård, nordlig vind problematisk

Det är speciellt den nordliga vind som nu blåser, som är knepig med tanke på elnätet, säger driftschef Jörgen Dahlqvist vid elöverföringsbolaget Caruna. Bolaget ansvarar för en stor del av elnätet i Egentliga Finland och Satakunta.

- Tidigare, kraftiga stormar har varit från nord och vår erfarenhet är att en storm från nord eller nordväst orsakar större skada, säger Dahlqvist.

Stormigt hav.
Stormigt hav. Bild: Yle/Arash Matin Aila,stormar,hav,vågor,stormen aila

Det är mer sällan som en kraftig storm drar över landet den här tiden på året. Nu har alla träd sina löv kvar och det finns ingen tjäle i marken. Risken för skador på träd är alltså större, säger Dahlqvist.

Avbrott i färjtrafiken att vänta

Även rederiet Finferries har förberett sig inför stormen och har meddelat att det kan bli stopp i färjtrafiken under morgonen och förmiddagen, bland annat mellan Nagu och Korpo.

Träd har fallit i stormen vid Åbolands sjukhus i Åbo.
Ett träd blåste omkull vid Åbolands sjukhus i Åbo. Träd har fallit i stormen vid Åbolands sjukhus i Åbo. Bild: Privat. Aila,stormar,hav,vågor,stormen aila

Flera förbindelsebåtar trafikerar inte i dag. Rederiet Kuljetus-Savolainen har meddelat att alla torsdagens turer är inställda på grund av vädret.

Färjfästet i Pargas, två landsvägsfärjor kör i stormigt väder.
Det är stormigt vid färjfästet mellan Pargas och Nagu. Färjfästet i Pargas, två landsvägsfärjor kör i stormigt väder. Bild: Yle/ Carmela Johansson Aila,stormar,hav,vågor,pargas-nagu

Det här berör förbindelsebåtarna M/S Baldur mellan Pärnäs och Utö, M/S Stella och M/S Alva i Hitis skärgård och M/S Isla i Rimito.

Avgången klockan 9.20 på Nagu norra rutt har inhiberats, meddelar Finferries.

Enligt Lari Lapintie, operativ arbetsledare vid Finferries är det svårt att förutspå hur långa avbrott det blir inom färjtrafiken. Men om befälhavaren anser att det inte är tryggt att ta i land vid färjfästet på grund av den hårda vinden, så tar färjan en paus.

Ett stormande hav.
Ett stormande hav. Bild: Yle/Arash Matin Aila,stormar,hav,vågor,stormen aila

- Vi har erfarna befälhavare och färjförare som följer med situationen. Vi har vågbrytare vid våra färjfästen, men sedan då det blåser från en viss riktning så kan det vara svårt att skydda sig från vinden, säger Lapintie.

Det kan ta tid innan alla elfel är åtgärdade

Stormen förväntas bedarra på fredagsmorgonen. Det betyder att det kan ta en tid innan alla elfel är åtgärdade. Det är viktigt att säkerställa att elmontörerna kan jobba tryggt och utan risk för fallande träd.

- Vindstyrkan är hård i skärgården och där kan färjtrafiken vara avstängd och man kan inte åka ut med båt. Så det finns en risk för längre avbrott, säger Dahlqvist.

Ett träd har fallit på en landsväg under en storm.
Ett träd har fallit på Skärgårdsvägen. Ett träd har fallit på en landsväg under en storm. Bild: Yle/ Carmela Johansson Aila,stormar,skärgårdsvägen

Det är också viktigt att inte gå nära elledningar, som skadats av träd.

- Om man hittar ett träd på en ellinje så är det viktigt att hålla ett skyddsavstånd på upp till 20 meter från de fallna träden. Man får gärna meddela oss var trädet finns, men man ska inte röja trädet på egen hand, säger Dahlqvist.

Ett träd med granna, gröna blad har i höststormen Aila delvis fallit över en väg.
Ett träd med granna, gröna blad har i höststormen Aila delvis fallit över en väg. Bild: Arash Matin / Yle Aila,stormar,stormskador,Nagu,Höststämning,Varning för hård vind

Artikeln uppdateras vidare under dagen.