Hoppa till huvudinnehåll

Tredje sektorn får behålla bidragen nästa år: "Jag är glad och lättad, nu hinner vi planera framtiden"

Sara Mikander är verksamhetsledare på Frida.
Sara Mikander är verksamhetsledare på Frida. Sara Mikander är verksamhetsledare på Frida. Bild: Yle/Mikaela Löv Kvinnojour,sara mikander

Regeringen är inte redo att kapa understödet till tredje sektorn med en tredje del. - Fantastiskt, en liten förening lever på bidrag och understöd, säger verksamhetsledare Sara Mikander på FRIDA.

Den tredje sektorn kommer att kompenseras för uteblivna Veikkaus-pengarna nästa år. Det blir alltså ingen nedskärning på 33 procent, eller 127 miljoner euro, så som Finansministeriet föreslog för regeringen.

Bodil Viitanen, verksamhetsledare på Psykosociala förbundet.
Bodil Viitanen är lättad över att regeringen inte vill skära i anslagen till den tredje sektorn. Bodil Viitanen, verksamhetsledare på Psykosociala förbundet. Bild: Yle/Mikaela Löv mental hälsa,Jakobstad,bodil viitanen

Kan fortsätta erbjuda stöd och hjälp

Bodil Viitanen som är verksamhetsledare på Psykosociala förbundet och verksamhetsledare Sara Mikander på FRIDA - fri från våld, det som tidigare hette Kvinnojouren, i Jakobstad är båda glada och lättade över budgetförslaget.

- Vi är mycket glada över förslaget, nu kan föreningarna fortsätta att erbjuda utsatta personer stöd och hjälp, säger Bodil Viitanen.

Viitanen påpekar att en nedskärning i föreningarna också skulle ha ökat trycket på den offentliga sektorn.

Nu finns tid att hitta nya lösningar

Regeringen betonade att det är en engångssatsning. Efter det måste finansieringen och Veikkaus roll utredas särskilt. Men Viitanen säger att det nu finns tid att se över finansieringen och planera framtiden.

- Nu har hotbilden för nästa år väjts och finns det tid för både politiker och föreningar att fundera över hur man ska planera verksamheten och vilka vägar man kan hitta lösningar, säger Viitanen.

Det har varit oroliga veckor med ovisshet om hur mycket man skulle tvingas skära i verksamheten om sparkravet blivit verklighet. Många tampas med illamående, ångest och isolering speciellt i pandemins skugga.

- Människor som också annars är sårbara har det ännu svårare under pandemin och mår jättedåligt just nu, säger Viitanen.

FRIDAS projekt räddat

För FRIDA:s del betyder det att man kan fortsätta sin verksamhet med att stöda unga i åldern 19 till 29 år som erfarit sexuella övergrepp. Den verksamheten hade varit hotad om man dragit in på anslagen.

- Vi har levt i osäkerhet, men nu vet vi att vi har bidrag och lön också nästa år och kan jobba vidare, säger Mikander.

Mikander påpekar att föreningarna ofta har ett fåtal anställda och en merpart av arbetet utförs frivilligt eller för en liten timpeng.

- Jag vill påstå att vi erbjuder mycket service för en liten slant jämfört med om den offentliga sektorn producerar tjänsterna, säger Mikander.

Motsvarande service som FRIDA erbjuder vid närståendevåld och sexuella övergrepp finns inte alls att få inom den offentliga vården, och Mikander säger att den offentliga vården ofta dras med köer och personalbrist.

Då är det lätt att närma sig en förening som är flexibel och jobbar med lågtröskelverksamhet.

- Det är guld värt när en kris uppstår. Föreningarna och den offentliga vården kompletterar varandra, säger Sara Mikander.

Läs också