Hoppa till huvudinnehåll

Uppskattningen ökat för damernas fotboll i Ekenäs - många saknar ändå speaker, bollflickor och bättre marknadsföring

Ett fotbollslag tackar sin publik.
Ekenäs IF:s damlag i fotboll tackar sin publik för stödet under matchen. Ett fotbollslag tackar sin publik. Bild: Patric Westerlund / Yle fotboll,damfotboll,Ekenäs,Västnyland,Raseborg,Ekenäs IF,Ingå,fotbollsspelare,iif fotboll

Spelarna och en del av åskådarna på Centrumplan i Ekenäs under en match i fotbollens division 4 för damer skulle gärna höra musik och en speaker. Den fotboll damerna spelar uppskattas ändå i regionen bättre nu än tidigare, säger de.

Det hade spöregnat i flera repriser under förmiddagen och dagen då derbymatchen mellan Ekenäs IF och IIF Fotboll från Ingå skulle spelas.

Ett hundratal personer fanns på läktarna då matchen körde i gång.

Då det var dags för avspark var himlen ändå molnfri. Domaren blåste i gång matchen, strålkastarna tändes och festen kunde börja.

Förespråkarna för damidrott och speciellt den fotboll damer spelar säger att grenen inte uppskattas.

Den frågan ville jag ha ett svar på då jag gick upp på läktarna för att prata med människor i publiken.

De flesta ville inte säga sin åsikt eller kanske var de bara blyga för bandspelaren jag viftade med.

Några hugade kvinnor på läktaren ville prata fotboll med mig. De tycker att den fotboll tjejer spelar uppskattas bättre nu än tidigare.

- Det här blivit bättre, mycket bättre, säger Linda Fältmarsch.

Omkring hundra åskådare

Hon följer med matchen från läktarplats tillsammans med ungefär hundra andra fotbollsentusiaster.

En del av publiken finns på den öppna läktaren på Ladugårdsgatans sida, en del har valt att bänka sig under tak på den motsatta sidan av den konstgräsbeklädda fotbollsplanen.

- Jag tycker om fotboll och brukar följa med EIF:s damlag, säger Linda Fältmarsch som själv spelar med klubbens hobbylag.

Porträttbild på Linda Fältmarsch.
Ekenäsbon Linda Fältmarsch gillar fotboll. Porträttbild på Linda Fältmarsch. Bild: Patric Westerlund / Yle fotboll,damfotboll,Ekenäs,Västnyland,Raseborg,Ekenäs IF,publik,anhängare,Linda Fältmarsch

Ekenäs IF, liksom motståndaren IIF Fotboll har mest unga spelare i sina lag. Serienivån division 4 är rätt blygsam. Det är frågan om den femte högsta serienivån.

Ekenäsbon Fältmarsch säger att nivån är lämplig för EIF.

- Man måste ju börja någonstans och det är bra att stiga därifrån, säger hon.

Division 4 lämplig nivå

Anne Lindholm, också hon från Ekenäs, är inne på samma linje. Division 4 är en lämplig nivå för EIF.

- Åtminstone är den det för tillfället.

Porträttbild på Anne Lindholm.
Anne Lindholm tycker EIF spelar på en lämplig serienivå. Porträttbild på Anne Lindholm. Bild: Patric Westerlund / Yle fotboll,damfotboll,Ekenäs,Västnyland,Raseborg,Ekenäs IF,publik,anhängare,Anne LIndholm

Lindholm tycker att stämningen ofta är bra i matcherna på Centrumplan.

- Det kunde vara lite mera folk här förstås, säger hon och konstaterar att EIF kunde marknadsföra sina matcher bättre.

Anne Lindholm tycker att den fotboll tjejerna spelar kunde uppskattas mera i Västnyland.

- Det har nog blivit bättre. Damerna får mera synlighet nuförtiden. EIF har också ganska många flicklag som spelar fotboll

Ser när barnbarnet spelar

Hangöbon Ulla Roth ser alla EIF-damernas hemmamatcher. Hennes barnbarn spelar i laget och Roth själv har ett spelarförflutet i Hangö AIK på 1970-talet.

- Här är många Hangöflickor med eftersom det inte finns någon dam- eller flickfotboll i Hangö

Porträttbild på Ulla Roth.
Ulla Roth ser alla EIF-damernas hemmamatcher. Porträttbild på Ulla Roth. Bild: Patric Westerlund / Yle fotboll,damfotboll,Västnyland,Ekenäs IF,publik,anhängare,Hangö,ulla roth

I fjol spelade EIF i division 3, men trillade till division 4 efter säsongen. Laget EIF hade säsongen 2019 var väldigt ungt.

Ungt är laget också i år, men EIF har ändå klarat sig bra i division 4. Ulla Roth gillar att se Ekenäs IF spela.

- Jag tycker dom är jätteduktiga, de har gått framåt. De unga flickorna i laget hänger bra med och ska ju i sinom tid bära det här laget sedan när de äldre spelarna slutar, säger Roth.

Också hon tycker att marknadsföringen av matcherna kunde vara bättre

Det pratas fotboll

Monica Kainulainen från Ekenäs håller inte med Anne Lindholm och Ulla Roth vad marknadsföringen av tjejernas fotbollsmatcher beträffar.

- EIF marknadsför ju de här matcherna på många olika plattformer och så meddelar man om följande hemmamatch under herrarnas matcher.

- Jag tycker att om man är intresserad av fotboll har man också ett eget ansvar att ta reda på när matcherna spelas, säger Kainulainen som har ett digert förflutet inom flickornas och damernas fotboll i Ekenäs.

Hon har bland annat varit med och startat två flicklag i Ekenäs IF.

Kainulainen säger att det numera pratas mera om den fotboll damerna spelar i EIF. Det ser hon som ett stort framsteg. Klubben lyfter fram sina fotbollsspelande damer och flickor.

- Man satsar nog på damlaget. Redan för några år sedan hade man en inköpt tränare och det har man också i år.

Trots att Monica Kainulainen säger att föreningen numera satsar på fotboll för flickor och damer, hittar hon saker man kunde vara bättre på, speciellt kring damlagets matcher.

Speaker och bollflickor

I dag har man ett café under matcherna, men det är också det enda utöver själva matchen arrangörerna bjuder publiken på. Å andra sidan uppbär man ingen inträdesavgift till matcherna.

- Det är klart att det skulle vara kul om man hade bollflickor och en speaker på matcherna, kanske vi borde fundera på att ha en speaker nästa säsong, säger Kainulainen.

Alisa Nordström skjuter och Pinja Kiho (t.v.) hinner inte täcka.
EIF:s Alisa Nordström skjuter och IIF Fotbolls Pinja Kiho (t.v.) försöker stoppa skottet. Alisa Nordström skjuter och Pinja Kiho (t.v.) hinner inte täcka. Bild: Patric Westerlund / Yle fotboll,damfotboll,Ekenäs,Västnyland,Raseborg,Ekenäs IF,Ingå,fotbollsspelare,Pinja Kiho

Engla Ahlberg, 15 år, spelar i EIF:s damlag. Hon håller med om att en speaker skulle ge ett visst lyft för lagets matcher.

- Det skulle vara kul. Och det skulle vara bra med musik, lite mera sådant som det är på herrlagets matcher, säger hon.

Beträffande inträde till matcherna är hon mera skeptisk.

- Vi spelar ändå i fyran, så jag vet inte om någon verkligen vill betala för att komma och se på våra matcher, säger hon med ett leende på läpparna.

Publik är bevis på uppskattning

I övrigt tycker Engla Ahlberg att dam- och flickfotbollen nog uppskattas rätt mycket i Ekenäs IF.

Jessica Westerberg, 17 år, från Ingåföreningen IIF Fotboll säger att publikmängderna på lagets hemmamatcher är blygsamma.

- Här i Ekenäs var det många människor och såg på matchen. Det var trevligt även om de kanske inte hejade så värst mycket på oss, skrattar Westerberg.

Det känns bra när människor kommer och se på våra matcher― Engla Ahlberg, Ekenäs IF

Hon tycker att det att man kommer och se på matcherna är ett sätt att visa att man uppskattar.

- Det kunde förstås vara mera publik på matcherna, säger hon.

EIF:s Engla Ahlberg håller med Westerberg.

- Det känns bra när människor kommer och se på våra matcher.

IIF Fotbolls Jessica Westerberg skjuter och EIF:s Engla Ahlberg försöker täcka.
IIF Fotbolls Jessica Westerberg (t.v.) skjuter ett skott som EIF:s Engla Ahlberg försöker stoppa. IIF Fotbolls Jessica Westerberg skjuter och EIF:s Engla Ahlberg försöker täcka. Bild: Patric Westerlund / Yle fotboll,damfotboll,Ekenäs,Västnyland,Raseborg,Ekenäs IF,Ingå,fotbollsspelare,Jessica Westerberg

Båda spelarna tycker serienivån där deras lag nu spelar är lämplig.

- Vi kan nu fokusera på det som är viktigt, säger Ahlberg och konstaterar att EIF-tränaren Bruno Vivas målsättning att EIF inom loppet av fem år ska spela i division 2 är realistisk.

- Kan vi hålla ihop laget är det fullt möjligt att nå den nivån, säger hon.

För få spelare i Ingå

Jessica Westerberg säger att hon gärna skulle stiga uppåt i seriesystemet med sitt lag IIF Fotboll.

- För min egen karriär har jag inte lagt upp några mål. Jag ser hur långt jag kommer, antingen med mitt eget lag eller med något annat lag, säger hon.

Vi är helt enkelt inte så många spelare i laget― Jessica Westerberg, IIF Fotboll

Hon säger att i IIF Fotboll är det största problemet att ha tillräckligt många spelare i damlaget då det är matchdags.

- Vi är helt enkelt inte så många spelare i laget.

Matchen mellan Ekenäs IF och IIF Fotboll slutade i klar seger för hemmalaget. EIF vann matchen med 4-0 (1-0). EIF fortsätter som tvåa, medan IIF Fotboll parkerat sig sist i kön i serietabellen.

Läs också