Hoppa till huvudinnehåll

"Vissa lag kan kanske inte slutföra säsongen" – FM-ligachefen medger att man är förberedd på ekonomiska utmaningar

Ordförande Heikki Hiltunen (till vänster) och vd Riku Kallioniemi (till höger) från FM-ligans håll premierade HIFK:s Markus Kankaanperä för att ha spelat tusen ligamatcher.
Ordförande Heikki Hiltunen (till vänster) och vd Riku Kallioniemi (till höger) från FM-ligans håll premierade HIFK:s Markus Kankaanperä för att ha spelat tusen ligamatcher. Ordförande Heikki Hiltunen (till vänster) och vd Riku Kallioniemi (till höger) från FM-ligans håll premierade HIFK:s Markus Kankaanperä för att ha spelat tusen ligamatcher. Bild: Tomi Natri / All Over Press Markus Kankaanperä,Riku Kallioniemi,Heikki Hiltunen

FM-ligan i ishockey startar om ett par veckor, men frågetecknen är många. Det är fortfarande i allra högsta grad oklart om det ska gå att spela med ett betydande antal åskådare på läktarna. För många klubbar är den ekonomiska situationen tuff och ligan är nu beredd att fatta beslut om att inget lag kan degraderas.

FM-ligans ordförande Heikki Hiltunen uppger till Yle Urheilu att man på grund av coronapandemin har förberett sig på olika scenarion.

– Vissa lag kan kanske inte slutföra säsongen om den ekonomiska situationen blir för tuff. Skulle det gå så tycker vi att klubben inte ska bestraffas, utan behålla möjligheten att spela i FM-ligan säsongen därpå.

– Den här frågan kommer ligaklubbarna att få ta ställning till inom en snar framtid. Ligan vill försäkra sig om att klubbarna inte behöver vara oroade för att de kan gå miste om sina ligaplatser.

Hoppas på förståelse av sponsorer och publik

Hiltunen, som även håller i ordförandeklubban i Vasaklubben Sport, räknar med en enhälligt beslut.

– Efter att ha snackat med klubbarna räknar jag med att de kommer att visa solidaritet mot samtliga klubbar.

Ligaklubbarna hoppas på samarbetsvilja av såväl sponsorer som åskådare för att få ekonomin att gå ihop.

– Lönerna hör till de största utgifterna. Säkerligen förhandlar vi med sponsorerna om samarbetsavtalen helt eller delvis kan flyttas fram till nästa säsong. Med säsongskortsinnehavarna kan det förhandlas om en motsvarande lösning.

Den första matchen i FM-ligan spelas den 1 oktober då finallagen från 2019, HPK och Kärpät, drabbar samman.

Läs också