Hoppa till huvudinnehåll

Bekräftat: Mikko Koivu lämnar Minnesota Wild

Mikko Koivu.
Mikko Koivu har i NHL endast representerat Minnesota Wild. Mikko Koivu. Bild: icon Sportswire / All Over Press Mikko Koivu

Minnesota Wilds lagkapten Mikko Koivu har gjort 15 säsonger i NHL-klubben. Någon 16:e blir det inte. Koivu sitter på ett utgående kontrakt och Minnesota meddelar att man inte vill diskutera något nytt avtal.

Minnesotas general manager Bill Guerin levererade beskedet på hockeyklubbens webbplats.

– Hans hårda arbete, engagemang och laget först-mentalitet kommer att bli oerhört svåra att ersätta.

– Vi tackar Mikko för allt han gjort för oss och önskar honom och hans familj all lycka i framtiden, sa Guerin.

Det handlar inte om något överraskande besked, utan det har tidigare spekulerats i att 37-åringen inte ingår i lagets framtidsplaner. Koivu, som avslutade säsongen som fjärdecenter, lär nu välja mellan att fortsätta i någon annan NHL-klubb, runda av i TPS eller sätta punkt för karriären.

Koivu tog klivet över Atlanten sommaren 2004 då han lämnade sin fostrarklubb TPS. Efter det har det blivit 1 028 grundseriematcher och 709 poäng i Minnesotas tröja. I elva år har Koivu fungerat som Minnesotas lagkapten.

Koivu är den enda spelaren som har spelat över 1 000 matcher för Minnesota.

Klubbchefen möblerar om

Guerin tog över Minnesota för ett år sedan och har under den senaste tiden varit aktiv. Först värvade Guerin centern Nick Bjugstad från Pittsburgh och därefter skickade han centern Eric Staal till Buffalo i utbyte mot yttern Marcus Johansson.

Nyligen tecknade Guerin ett sjuårskontrakt med den svenska backen Jonas Brodin. Därefter intensifierades ryktena om att en annan tongivande back, Matt Dumba, förmodligen kommer att offras i en spelaraffär.

Minnesota förväntas också möblera om på målvaktssidan där Devan Dubnyk och Alex Stalock burit målvaktsansvaret. Kaapo Kähkönen, som främst har hållit till i AHL, väntar på sin chans.

Då NHL drar i gång får Minnesota en välkommen förstärkning i Kirill Kaprizov som har glänst i KHL. Minnesota reserverade Kaprizov sommaren 2015 men lyckades först i somras teckna kontrakt med honom.

Tips: Glöm inte Yle Sportens nya NHL-podd med ett nytt avsnitt varje tisdag! Du hittar podden på Arenan.

Läs också