Hoppa till huvudinnehåll

Beskär äppelträden på hösten – lär dig JAS-metoden

Varför ska man beskära äppelträd överhuvudtaget?

Beskärning av äppelträd är nyckeln till välmående, starka och motståndskraftiga träd med välsmakande frukt.

En luftig krona torkar snabbare än en tätvuxen. Därför kan regelbunden beskärning motverka fukt som kan ge upphov till olika svampsjukdomar och andra angrepp på trädet och frukten.

I en luftig krona kommer också solen bättre åt frukten, vilket gör att äpplena mognar snabbare och smakar bättre.

Skapa en långsiktig skötselplan för ditt äppelträd

Senast då man skall börja beskära, men helst redan då man väljer träd och dess placering i trädgården, är det bra att tänka på hur man vill att trädet skall se ut, ta plats och bära frukt framöver.

Har man en liten trädgård föredrar man kanske ett mindre träd som inte växer särskilt snabbt. Å andra sidan vill man kanske ha ett snabbväxande, högt träd som ger skörd snabbt.

Sorten man väljer ger de främsta förutsättningarna men med beskärning kan allt påverkas och främjas.
Vill man ha ett långsamt växande träd lönar det sig till exempel inte att beskära på våren eftersom vårbeskärning stimulerar tillväxten.

Vårbeskärning kallas uppbyggnadsbeskärning och är till för att skapa en önskad form på trädet.

Höstbeskärning är främst till för underhåll och föryngring, att glesa ut kronan så att den blir luftig, frisk och vacker.

Trädet mår bäst av att varje år beskäras lite. Om man är tvungen att göra stora ingrepp och kapa många grenar samtidigt blir det alltid en risk och en stress för trädet, något som kan påverka både motståndskraften och skörden.

Har man ett äldre träd som inte blivit beskuret på många år kan det alltså löna sig att vara försiktig och hellre dela upp beskärningen på flera år.

JAS-beskärning

Höstbeskäring kallas också för JAS-beskärning. Det betyder att den utförs under månaderna juli, augusti och september (J, A, S).

Exakt tidpunkt för när det är bäst att beskära beror också på andra faktorer, som t.ex. växtzon. Långt uppe i norr där kylan kommer snabbare beskär man tidigare på hösten än längre söderut.

Optimalt är att beskära innan temperaturen kryper under noll. Vid Strömsö utanför Vasa, som ligger i Finlands växtzon 3, är augusti en bra tid att beskära.

En beskärning som görs för sent på hösten kan leda till att snittytan inte hinner läka utan fryser och spricker, vilket gör såret till en inkörsport för eventuella sjukdomar.

Vårbeskärning stimulerar tillväxten

Man kan också beskära på vårvintern, under perioden mars-maj, medan trädet ännu är i vila. Då är rätt tidpunkt för beskärning innan saven stiger och knopparna börjar svälla.

Vårbeskärning, eller s.k uppbyggnadsbeskärning, stimulerar tillväxten och är till fördel om man önskar kraftigare tillväxt hos unga träd. Resultatet är många, kraftigt växande, långa och raka grenar - s.k.
vattenskott.

Äldre träd beskärs helst på hösten eftersom de främst behöver underhåll och föryngring, framom stor tillväxt.

Den viktigaste beskärningen av ett äppelträd sker under de första åren efter plantering. Då skapas grunden för hur trädet kommer att se ut och bära frukt resten av dess liv.

Strömsö

Bilder på Instagram

Vi i rutan

  • Camilla Forsén-Ström

    Camilla Forsén-Ström

    Konstexpert
  • Porträtt av Elin Skagersten-Ström, programledare för det finlandssvenska tv-magasinet Strömsö.

    Elin Skagersten-Ström

    Redaktör

    Programledare för Strömsö.

  • Nicke Aldén sitter på farstun framför ett rött hus och ler mot kameran.

    Nicke Aldén

    Programledare

    Programledare för Strömsö och Egenland. Kontakt: niklas.alden@yle.fi

  • Jim Björni

    Jim Björni

    Redaktör
  • Lee Esselström

    Lee Esselström

    Redaktör

    Redaktör och hantverksexpert på Strömsö.

  • En kvinna i en blå skjota sitter på ett trappsteg och ler mot kameran. Grönskande träd i bakgrunden.

    Lena Gillberg

    Trädgårdsexpert
  • Örtexpert Alexandra De Paoli

    Alexandra De Paoli

    Örtterapeut

    Örtterapeut och journalist, uppvuxen i Stockholm men numera bosatt i norra Sverige.

  • Porträtt på Strömsös kock Anders Samuelsson med skog i bakgrunden

    Anders Samuelsson

    Kock

    Jag är Strömsös kock. I köket gillar jag hållbarhet och ekologiska världen, och satsar gärna på det skandinaviska köket i kombination med nya smaker. På fritiden gillar jag friluftsliv och skidåkning.

Nyligen publicerat - Strömsö