Hoppa till huvudinnehåll

Beskär grova grenar på ditt äppelträd i tre enkla steg

Grövre gren tas i tre steg

Behöver man ta av en grövre gren är det bäst att använda en vass såg. Det finns en viss risk att barken rivs upp på grund av grenens vikt om man sågar rakt av där man vill lägga snittet.

För att undvika större skador, sk fläkskador, beskär man helst grova grenar i tre steg:

  1. Först sågar man ett litet snitt på grenens undersida, ca 10 cm från grenkragen, som en stopper för att garantera att barken inte fläks upp längre än så.
  2. Därefter sågar man bort största delen av grenen för att få bort vikten genom att såga ca 20 cm längre ut på grenen räknat från det första, lilla snittet. Ifall grenen bryts av under sågningen och tyngden gör att barken rivs, så kommer det första snittet på undersidan att stoppa barken från att rivas för långt.
  3. Det slutliga grensnittet kan då göras snyggt och enkelt helt intill grenkragen.

Balsam på trädets sår

Normalt läker ett friskt träd beskärningssåren av sig själv. Då man tar flera grenar och får många snittytor, kan man hjälpa trädet genom att behandla såren med sårskyddsmedel. Sårbalsam skapar en naturlig barriär mot angrepp.

Snittytor mindre än 1cm i diameter behöver som regel inte behandlas.

Har man däremot ett svagt träd eller om man beskär sent på hösten kan trädet behöva hjälp med sårläkningen.

Det finns många olika sorters sårbalsam, fråga närmare råd om vad just ditt träd behöver i din trädgårdshandel.

Strömsö

Bilder på Instagram

Vi i rutan

  • Camilla Forsén-Ström

    Camilla Forsén-Ström

    Konstexpert
  • Porträtt av Elin Skagersten-Ström, programledare för det finlandssvenska tv-magasinet Strömsö.

    Elin Skagersten-Ström

    Redaktör

    Programledare för Strömsö.

  • Nicke Aldén sitter på farstun framför ett rött hus och ler mot kameran.

    Nicke Aldén

    Programledare

    Programledare för Strömsö och Egenland. Kontakt: niklas.alden@yle.fi

  • Jim Björni

    Jim Björni

    Redaktör
  • Lee Esselström

    Lee Esselström

    Redaktör

    Redaktör och hantverksexpert på Strömsö.

  • En kvinna i en blå skjota sitter på ett trappsteg och ler mot kameran. Grönskande träd i bakgrunden.

    Lena Gillberg

    Trädgårdsexpert
  • Örtexpert Alexandra De Paoli

    Alexandra De Paoli

    Örtterapeut

    Örtterapeut och journalist, uppvuxen i Stockholm men numera bosatt i norra Sverige.

  • Porträtt på Strömsös kock Anders Samuelsson med skog i bakgrunden

    Anders Samuelsson

    Kock

    Jag är Strömsös kock. I köket gillar jag hållbarhet och ekologiska världen, och satsar gärna på det skandinaviska köket i kombination med nya smaker. På fritiden gillar jag friluftsliv och skidåkning.

Nyligen publicerat - Strömsö