Hoppa till huvudinnehåll

Mänskligt misstag av Utbildningsstyrelsen: Hundratals studerande fick felaktiga besked om studieplats

Åbo Akademis textlogo, ett Å och ett A klistrat på en glasdörr, insidan av huset med röd tegelvägg i bakgrunden.
Mänskligt misstag snuvade många på studieplats, också vid Åbo Akademi Åbo Akademis textlogo, ett Å och ett A klistrat på en glasdörr, insidan av huset med röd tegelvägg i bakgrunden. Bild: Amanda Vikman/Yle Åbo Akademi,arken

Utbildningsstyrelsen har gett ut felaktig information om om beviljad studieplats. Det handlar om sökande till högskolorna i den andra gemensamma ansökan under våren. Misstaget berör sökande till 246 utbildningar bland annat vid Arcada och Åbo Akademi.

De sökande som fått reservplats, ska felaktigt ha fått information om att de har antagits till studierna. Utbildningsstyrelsen säger att det handlar om ett mänskligt misstag.

Det felaktiga beskedet om en beviljad studieplats gäller ungefär 450 sökande av vilka cirka 40 har hunnit ta emot sin studieplats.

– Vi är i kontakt med dem som fått ett felaktigt beslut om en studieplats, säger Utbildningsstyrelsen som beklagar det skedda.

Också finlandssvenska utbildningar drabbades

Merja Väistö, specialsakkunnig på Utbildningsstyrelsen, uppger att den felaktiga informationen berör studier vid 246 olika utbildningar.

Misstaget berör så gott som alla högskolor i Finland och sökande till utbildningar vid bland annat Svenska social- och kommunalhögskolan, Arcada, Novia, Åbo Akademi, Helsingfors universitet, Vasa universitet och Aaltouniversitetet. Ursprungligen uppgav Utbildningsstyrelsen att misstaget skulle ha berört också Hanken, men så är inte fallet.

Valet av de studerande som felaktigt fått information om att de godkänts till utbildningen återtas, meddelar styrelsen.

Uppdaterad och rättad 21.9 kl 11.32: Hanken togs bort från listan över högskolor som berörs. Svenska social- och kommunalhögskolan lades till.