Hoppa till huvudinnehåll

Morgonkollen: Ny varning om rysk desinformationskampanj inför presidentvalet i USA - och fyra andra nyheter att känna till i dag

Christopher sitter vid ett bord och pekar mot sin tinning.
FBI-chefen Christopher Wray som utfrågades av representanthusets utskott för inrikes säkerhet på torsdagen. Christopher sitter vid ett bord och pekar mot sin tinning. Bild: EPA-EFE/All Over Press Christopher Wray,USA

Här är fem nyheter att ha koll på den här fredagsmorgonen.

Ny varning om rysk desinformationskampanj inför presidentvalet i USA

Ryssland försöker ingripa i det amerikanska presidentvalet 2020 genom en desinformationskampanj med syftet att skada demokraternas Joe Biden och undergräva amerikanernas tilltro till den demokratiska processen.

Den varningen kommer från den amerikanska FBI-chefen Christopher Wray som utfrågades av representanthusets utskott för inrikes säkerhet.

Veikkauspengarna försvann men staten kompenserar med 350 miljoner – Kulturbranschen: “Än är krisen inte löst”

Kultur- och evenemangsbranschen kan andas ut för stunden efter regeringens besked om att hålla nästa års budget intakt. Staten kompenserar fullt ut de pengar som fallit bort på grund av spelmonopolbolaget Veikkaus minskade intäkter. Men än är krisen inte över.

Roosa Meriläinen, ordförande för kultur- och konstområdets centralorganisation Kulta, förutspår svåra tider i synnerhet för frilansare och företagare inom branschen.

– Men också för institutionerna, ingen kan sälja för fulla salar och vi behöver verkligen den här kulturbudgeten nu.

Rosa Meriläinen.
Rosa Meriläinen, ordförande för kultur- och konstområdets centralorganisation Kulta ry är lättad över besked om att Veikkausfrågan är löst för 2021. Rosa Meriläinen. Bild: Petteri Sopanen / Yle Rosa Meriläinen

Stormen Aila drog vidare - över 24 000 hushåll fortfarande utan el

Stormen Aila har dragit vidare. Men ännu vid femtiden på fredagsmorgonen var över 24 000 hushåll utan el i över 120 kommuner.

Enligt Meteorologiska institutets jourhavande meteorolog Tuomo Bergman är det bara stormen Janika år 2001 och stormarna Tapani och Hannu år 2011 som har orsakat fler uppdrag under 2000-talet.

Stormen orsakade omfattande störningar i tågtrafiken, tiotusentals strömavbrott och hundratals räddningsuppdrag.

Aila-myrsky 2020.
Ännu på torsdagskvällen var varningar för hård vind i kraft i östra Finland, men under natten hade Meteorologiska institutets varningskarta slutat lysa rött. Aila-myrsky 2020. Bild: Antti Eintola / Yle Aila,stormar,Tammerfors,Näsijärvi

Fler 5-åringar var på dagis då det var gratis

Fler barn gick på dagis då det var gratis – men det gäller inte alla barn. Familjens inkomster spelar en stor roll. Bland annat det här framkommer av försöket med avgiftsfri småbarnspedagogik för 5-åringar som nu har utvärderats.

Deltagandet ökade speciellt i familjer med låg medelinkomst, men inte i de lägsta eller i de högsta inkomstklasserna.

Barn leker i sandlåda
Fler 5-åringar deltog i småbarnspedagogiken då det var gratis, speciellt på tätbefolkade områden. Barn leker i sandlåda Bild: Mikael Crawford / Yle barn (familjemedlemmar),lek (barnlek),daghem,Dagisbarn,Sandlåda,dagis

Annakaisa Suni vinner Solveig von Schoultz-priset med dikter inspirerade av Svalbard

Fem kvinnliga skribenter prisas i Solveig von Schoultz-tävlingen som i år gällde dikter och lockade 138 bidrag.

– Jag känner stor tacksamhet, både för att jag fått skriva de här dikterna, och för att juryn tycker att de är bra, konstaterar Annakaisa Suni som tilldelas första pris i Solveig von Schoultz-tävlingen.

Journalisten Annakaisa Suni.
Annakaisa Suni tilldelas första pris i Solveig von Schoultz-tävlingen 2020. Journalisten Annakaisa Suni. Bild: Richard Hann Solveig von Schoultz-priset,annakaisa suni

Vädret

Klart till halvklart och uppehåll, på dagen tillfälligt molnigare, i landets södra och mellersta delar. Dagens högsta temperatur är mellan 10 och 15 grader och nattens lägsta mellan 4 och 10 grader. Mest måttlig västlig vind.

I landet norra del är det mulet och på många håll regn, i norra Lappland lokalt även blötsnö. På dagen västerifrån småningom uppklarnande och mest uppehåll.

Läs också