Hoppa till huvudinnehåll

Ny varning om rysk desinformationskampanj inför presidentvalet i USA - FBI-chef talar om en “jämn ström av desinformation” avsedd att skada demokraternas Joe Biden

Christopher Wray sitter framför en mikrofon och håller upp sina fingrar mot tinningen.
FBI-chefen Christopher Wray som utfrågades av representanthusets utskott för inrikes säkerhet på torsdagen. Christopher Wray sitter framför en mikrofon och håller upp sina fingrar mot tinningen. Christopher Wray,USA

Ryssland försöker ingripa i det amerikanska presidentvalet 2020 genom en desinformationskampanj med syftet att skada demokraternas Joe Biden och undergräva amerikanernas tilltro till den demokratiska processen.

Den varningen kommer från den amerikanska FBI-chefen Christopher Wray som utfrågades av representanthusets utskott för inrikes säkerhet.

Enligt Wray försöker ryska krafter angripa det som de ser som det “anti-ryska amerikanska etablissemanget”.

Wrays säger att hans största oro är “en jämn ström av desinformation” som kan äventyra förtroendet för resultatet i presidentvalet 2020.

Liknande varningar har framförts tidigare både av myndigheter och av politiker.

I augusti kom William Evanina, chef vid en myndighet för säkerhet och kontraspionage, med en liknande varning och sa att Ryssland utnyttjar “en mångfald av metoder” för att “svartmåla” Joe Biden.

I juli riktade ledande demokrater ett brev till FBI och Fray där de uttryckte sin oro för att kongressen utsätts för yttre organiserad informationspåverkan utifrån.

FBI har startat undersökningar mot misstänkta inhemska extremister

Åtskilliga underrättelsetjänster i USA har fastslagit att Ryssland agerade för att hjälpa Donald Trump och undergräva hans motkandidat, demokraten Hillary Clinton, under presidentvalsrörelsen 2016.

Trump själv har själv upprepade gånger avfärdat slutsatserna.

Wray sa på torsdagen också att FBI trappar upp sina insatser i att övervaka Kinas försök att tillskansa sig amerikansk teknologi. Vidare sa FBI-chefen att man startat flera undersökningar för att identifiera våldsamma extremister i hemlandet efter månader av gatudemonstrationer mot polisbrutalitet och rasism.

Enligt Wray fokuserar de flesta undersökningar på högerextrema grupperingar.

Trump fortsätter att angripa poströstandet medan federal domare sätter stopp för omorganiseringar inom posten: “Ett politiskt motiverat angrepp från Trump och DeJoy”

Med mindre än sju veckor kvar till presidentvalet i USA fortsätter också diskussionen om poströstandet att gå het.

President Donald Trump har hållit frågan högt på nyhetsordningen efter att gång på gång ifrågasätta poströstandet och påstått att det leder till valfusk. Trump har inte framfört bevis för sina utspel.

På torsdagen riktade Trump ett nytt Twitterangrepp där han skrev att “vissa människor i North Carolina fått två valsedlar hemskickade.”

På torsdagen förbjöd en federal domare i västkustdelstaten Washington fjorton delstater från att framskrida med reformer inom det amerikanska postväsendet.

Postväsendet har blivit fokus för ett politiskt gräl, efter postväsendets högsta chef Louis DeJoy, en Trumpanhängare, försökte genomföra nedskärningar som befaras försämra postens kapacitet att ta itu med miljontals poströster under valet.

Enligt domaren Stanley A.Bastian i Washington försöker Trump och DeJoy rikta en “politiskt motiverad attack” mot postväsendet som kan äventyra presidentvalet.

- Det är lätt att sluta sig till att omorganiseringen inom postväsendet utgör ett avsiktligt försök från den sittande administrationen att äventyra legitimiteten i lokala, delstatliga och federala val, konstaterade Bastian i ett skriftligt uttalande sent på torsdagen.

Domslutet har tolkats som en seger för demokraterna. Det är det första domslut som kommit efter att tiotals delstater i USA stämt postväsendet inför rätta.

Postchefen DeJoy försäkrade i augusti att det är ett “heligt uppdrag” för honom att se till att postleveranserna av valsedlar och annat valmaterial förlöper ändamålsenligt.

DeJoy avfärdade kritiken om att omorganiseringen inom posten skulle bottna i politiska motiv.

Oron för postens resurser föddes under sommaren efter flera rapporter om försenade leveranser. Farhågorna ökade efter att
postväsendet varnade för att samtliga valsedlar riskerar att inte hinna fram i tid för rösträkningen.

Lyssna på USA och Trump - mot valet 2020
I den här delen handlar det om hur Joe Biden lägger krokben för sig själv

Källor: Reuters, Washington Post, Axios.

Läs också