Hoppa till huvudinnehåll

Regissören Armando Iannucci blåser nytt liv i Charles Dickens klassiker – Dev Patel spelar huvudrollen som David Copperfield

På bilden syns skådespelaren Dev Patel i rollen som David Copperfield.
Huvudrollsinnehavaren Dev Patel är känd bland annat från filmerna "Slumdog Millionaire" och "Lion". På bilden syns skådespelaren Dev Patel i rollen som David Copperfield. Bild: Film 4, FilmNation Entertainment, Searchlight Pictures Dev Patel,David Copperfield

Charles Dickens klassiska roman ”David Copperfield” får nytt liv i händerna på skotten Armando Iannucci. Genom att ge huvudrollen till indiskättade Dev Patel tar Iannucci spjärn mot normerna om vem som kan spela vad.

"Huruvida jag själv blir hjälten i min egen levnadsaga eller om det blir någon annan som kommer intaga den platsen, skola följande blad utvisa."

Så börjar David Copperfield, Charles Dickens roman från 1850 om en drömmare som föds till att berätta historier, och det myllrande persongalleriet som möter honom längs livets krokiga stig.

Boken har filmatiserats många gånger, men kanske aldrig förr med samma entusiasm som i den nya filmen David Copperfields äventyr och iakttagelser.

Regissören och manusförfattaren Armando Iannucci har gjort sig känd som vass satiriker och mannen bakom komediserien Veep och filmen The death of Stalin.

På bilden syns regissören Armando Iannucci (till vänster) ge instruktioner till skådespelarna Peter Capaldi och Dev Patel under inspelningarna av den nya David Copperfield-filmen. Skådespelarna är iklädda kläder tidtypiska för 1800-talet.
Armando Iannucci och skådespelarna Peter Capaldi och Dev Patel. På bilden syns regissören Armando Iannucci (till vänster) ge instruktioner till skådespelarna Peter Capaldi och Dev Patel under inspelningarna av den nya David Copperfield-filmen. Skådespelarna är iklädda kläder tidtypiska för 1800-talet. Bild: Searchlight Pictures/Courtesy Everett Collection/All Over Press Armando Iannucci,Dev Patel

Motbild till Brexit

När jag når honom på telefon från London beskriver han filmen som ett motgift till den Brexitfärgade bilden av Storbritannien.

– Storbritannien är inte isolationistiskt, trångsynt och humorlöst – det är ett generöst, utåtriktat, roligt och kreativt ställe. Och filmen är en berättelse om gemenskap, om att knyta an till människor som inte är som oss, som kanske inte pratar eller ser ut som oss. Den handlar om att föra människor samman, istället för att driva oss isär, säger Armando Iannucci.

Det är ett tema som inte bara märks i berättelsen utan också i vem som spelar vad. Filmen använder sig av så kallad färgblind casting: en metod som innebär att rollerna har fördelas utan hänsyn till skådespelarnas hudfärg.

Jag gav huvudrollen till Dev för att han bäst fångade rollfigurens essens, och så ville jag göra med alla rollerna. Jag ville att det skulle vara en film för vår tid― Armando Iannucci

Oväntade etniciteter

Det började med att indisk-brittiske Dev Patel fick huvudrollen och istället för att försöka förklara hans bruna hud genom att stoppa in en död indisk pappa i berättelsen, valde regissören att fylla filmen med oväntade etniciteter.

– Jag gav huvudrollen till Dev för att han bäst fångade rollfigurens essens, och så ville jag göra med alla rollerna. Jag ville att det skulle vara en film för vår tid. Den utspelar sig 1840 och vi har varit noga med att allt ska se rätt ut, men jag vill att publiken ska känna att de när som helst skulle kunna kliva in i filmen och känna sig hemma där, säger Armando Iannucci, och tillägger:

– Varför ska jag inte kunna välja bland alla skådespelare som finns tillgängliga? Varför begränsa sig?

Ett ”före” och ett ”efter”

Jag frågar vad han har fått för reaktioner på castingen, och han berättar att det finns ett ”före” och ett ”efter”.

Innan folk har sett filmen kan de ställa sig undrande till att en svart kvinna kan spela mor till en vit man, men i biomörkret försvinner tveksamheten.

– Det är en fråga som dyker upp innan man har sett filmer, men som försvinner efter att man har sett den. Det blir inget man snackar om, och det gläder mig. Skådespelarna får vara skådespelare, istället för att vara sin "bakgrund”, säger Armando Iannucci.

På bilden syns skådespelarna Hugh Laurie, Dev Patel och Tilda Swinton i en scen från den nya David Copperfield-filmen.
Hugh Laurie, Dev Patel och Tilda Swinton. På bilden syns skådespelarna Hugh Laurie, Dev Patel och Tilda Swinton i en scen från den nya David Copperfield-filmen. Bild: Film 4, FilmNation Entertainment, Searchlight Pictures Dev Patel,Tilda Swinton,Hugh Laurie

Mer av Dickens själv

David Copperfield är Charles Dickens mest självbiografiska roman och Iannucci, som är ett stort Dickensfan, lade till fler element från författarens liv för att göra David lite mer dynamisk.

– Dickens barn kunde höra sin pappas skrivande eftersom han stod vid spegeln och spelade de olika karaktärerna. I boken är David ganska passiv men i filmen ville vi göra honom drivande. Han kan inte låta bli att skriva ner saker eller göra imitationer – det blir ett sätt för honom att bonda med andra människor, säger Armando Iannucci.

Barn till invandrare

Filmens röda tråd, om att stå utanför och vilja höra till, knyter också an till regissörens eget liv.

Han växte upp som barn till italienska invandrare i Glasgow, och har ofta känt att han har klivit in från utsidan, både som satiriker i London och tv-makare i USA.

– Jag har varit en italienare i Skottland, en skotte i England och en britt i Amerika. Jag har alltid haft en känsla av att befinna mig till hälften på insidan, till häften på utsidan. Det gav en extra dimension till en berättelse handlar ju om någon som försöker reda ut var han hör hemma i den här världen, säger Armando Iannucci.

Läs också