Hoppa till huvudinnehåll

Ska fluorvallan förbjudas eller inte? Nu ryter skidförbundet till om råddet: ”Ber Fis att skjuta upp förbudet med ett år”

Får Norge sin vilja igenom blir syremasker förbjudna för samtliga längdåkningslandslag.
Arkivbild. Får Norge sin vilja igenom blir syremasker förbjudna för samtliga längdåkningslandslag. Bild: EPA längdskidåkning

Nej, ingen vet fortsättningsvis hur mycket fluor vallan får innehålla nästa skidsäsong. Beslutet borde ha kommit i september, men efter att Fis skjutit upp det hela med minst en månad ber nu det finska förbundet dem att tänka om.

Vändningarna kring det omsusade fluorförbudet har varit många.

Först menade Fis att all valla som innehåller fluor skulle vara förbjuden från och med skidsäsongen 2020/21. Sedan backade man och sa att man tar i bruk förbudet stegvis.

De första gränsvärdena är ännu inte fastställda. Orsaken? Att Fis inte lyckats skapa ett pålitligt testningssystem.

Det var meningen att landslagen skulle ha fått bekanta sig med testningen nästa vecka. Men Fis meddelade i sista stund att testningsapparaten är klar tidigast i oktober.

– Tidtabellen är väldigt, väldigt stram. Vi kommer alldeles säkert att vara i kontakt med det internationella förbundet inom kort, konstaterade det finska landslagets nya vallachef Martin Norrgård för Yle Urheilu tidigare i veckan.

Martin Norrgård tittar in i kameran iklädd mörkblå sportjacka där det står SWE.
Martin Norrgård. Martin Norrgård tittar in i kameran iklädd mörkblå sportjacka där det står SWE. Bild: Yle/Markus Bergfors Martin Norrgård

Nu går skidförbundet ut med en vädjan till den internationella takorganisationen. Eftersom tidtabellen inte hållit ber skidförbundet Fis att skjuta upp implementeringen av reglerna med ett år.

– Vi ber och vädjar till dem att skjuta upp beslutet med ett år, skriver skidförbundet i ett pressmeddelande.

– Deras beslut gäller inte bara världscupen utan också Scandinavia- och Continental Cup samt Fis Cup och Fis-tävlingarna som arrangeras, motiverar skidförbundet.

"Går inte att få bort helt och hållet"

Fis styrelse ska mötas den 9 oktober. Då förväntar sig skidförbundet att det internationella förbundet ska svara.

Det som i grund och botten ligger bakom förbudet är att EU förbjudit fluorblandningen som används i skidvalla eftersom den här skadlig både för hälsa och miljö.

– Men det går inte att få bort fluoren helt och hållet, säger Norrgård.

– Men nu vet vi inte hur mycket det tillåts. Det kommer alltid att finnas spår av fluor från gamla redskap. Gränsvärdet måste ändå vara lågt, annars finns det möjlighet att fuska, fortsätter han.

Enligt Norrgård har landslaget förberett sig på att köra både med och utan fluorvallan.

– I slutet av september är vi förhoppningsvis ens lite klokare. Vi får se hurdan valla vi använder på vårt läger i Vuokatti då. Men vi har goda förhållanden där och kommer att vara redo för säsongen då den börjar, säger han.