Hoppa till huvudinnehåll

Statsminister Marin besökte det nedläggningshotade raffinaderiet i Nådendal – staden får en utredare och eventuellt EU-finansiering

Statsminister Marin tittar bort från kameran. Hon har en svart klänning och en lila halsduk. Bredvid henne står Matti Niemi med ett munskydd och ser in i kameran.
Sanna Marin sa att situationen är väldigt beklaglig, och lovar att staten ska stödja Nådendal. Statsminister Marin tittar bort från kameran. Hon har en svart klänning och en lila halsduk. Bredvid henne står Matti Niemi med ett munskydd och ser in i kameran. Bild: Lehtikuva Sanna Marin

Statsminister Sanna Marin (SDP), näringsminister Mika Lintilä (C) och arbetsminister Tuula Haatainen (SDP) besökte det nedläggningshotade raffinaderiet i Nådendal under fredagskvällen.

I Nådendal har ministrarna träffat raffinaderiets ledning och anställda, samt stadens beslutsfattare.

De diskuterade en eventuell nedläggning och redogjorde för möjliga statliga stödåtgärder för Nådendal ifall Neste beslutar att stänga raffinaderiet.

– Situationen är väldigt beklaglig, och det är upp till Neste att fatta beslut om raffinaderiets framtid, sa Marin under presskonferensen som avslutade regeringstrions besök.

Marin sa också att regeringen talat om såväl situationen i Jämsä som i Nådendal under budgetförhandlingarna, men också om liknande situationer som potentiellt uppstår i framtiden.

Hon lovade att staten stödjer Nådendal.

I fråga om just Nådendal anser Marin att det kunde vara möjligt att få EU-finansiering i form av fonden för en rättvis omställning.

– Jag anser att situationen i Nådendal, där man i så fall går från fossil verksamhet till en mer grön verksamhet, är sådan att man kunde få finansiering för att skapa nya, grönare jobb. Vi har finansiering, sa Marin.

Utredare ska tillsättas

Arbetsminister Haatainen beklagade även hon situationen och sa att den kom som en stor chock för alla inblandade. Hon påminner ändå att det finns resurser inom regionen, och att det är viktigt att det finns förtroende bland dem som eventuellt mister sina arbetsplatser för att allt som bara går att göras för att öka sysselsättningen också görs.

NTM-centralen, Nådendals stad och Åbo stad samarbetar tätt för att främja omstruktureringsarbetet. Pengar är inte ett problem när det handlar om att skapa nya sysselsättningsmöjligheter, enligt Haatainen.

Näringsminister Lintilä sa å sin sida att man planerar att tillsätta en person som får i uppgift att utreda vad det finns för nya möjligheter i området. Personen ska vara någon som ha kontakter inom industrin, och Lintilä hoppas på en person hos vilken Nådendal och Egentliga Finland ligger varmt om hjärtat.

Personen ska utses så snabbt som möjligt.

– Det kan hända att det redan finns ett namn, sa Lintilä.

Hård smäll för Nådendal

Det var i måndags som Neste meddelade att man inleder samarbetsförhandlingar redan nästa vecka, och att man överväger att lägga lapp på luckan på raffinaderiet i Nådendals dörr. Nästan 350 personer arbetar i Nådendal.

Ifall raffinaderiet stängs blir smällen hård för Nådendal. Stängningen skulle innebära ett stort hål i Nådendals skatteintäkter, exakt hur mycket ekonomin skulle påverkas går ändå inte ännu att uppskatta.

Statsminister Sanna Marin lovade redan i måndags att staten bär sitt ansvar, och sa sig stödja arbetstagarna och området ifall stängningen blir verklighet.